Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Τη γεωστρατηγική αξία της χώρας στο διπλωματικό χρηματιστήριο επιθυμεί να εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση, σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δημιουργούν ένα γεωπολιτικό θρίλερ του οποίου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζοντας ότι η χώρα μας είναι το μόνο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ σε μια περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ντόμινο ριζικών ανακατατάξεων, έχουν συνοψίσει το εθνικό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής στη φράση «η Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει προπύργιο σταθερότητας». 

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, ο συγκεκριμένος ρόλος της χώρας σε μια ζώνη αστάθειας και τα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα από τα υπολογιζόμενα ενεργειακά κοιτάσματα στην ελληνική ΑΟΖ, μπορούν να δημιουργήσουν στρατηγικές συμμαχίες που θα ενισχύσουν τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης προς όφελος της Ελλάδας. 

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωθυπουργικό επιτελείο ετοιμάζει φακέλους για όλα τα ζητήματα που άπτονται της γεωοικονομίας, ενώ προετοιμάζει λεπτομερώς δύο κρίσιμα ταξίδια του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, που αποτελούν συνέχεια στο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για άσκηση διπλωματίας κορυφής.

Έτσι, ο πρωθυπουργός σχεδόν ένα μήνα μετά τη συνάντησή του με τον Μπάρακ Ομπάμα, θα μεταβεί για δεύτερη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και να συνεχίσει τον κύκλο των επαφών του με εκπροσώπους ισχυρών think tanks και Μέσων Ενημέρωσης, μεγάλους επενδυτές και στελέχη της ομογενειακής κοινότητας. 

Η προετοιμασία της ελληνικής πλευράς για την επίσκεψη αυτή, εκτός από τα αναπτυξιακά και ενεργειακά ζητήματα εστιάζεται και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής καθώς στο επόμενο διάστημα αναμένονται σημαντικές πρωτοβουλίες στο Κυπριακό και στο Σκοπιανό, με την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που πραγματοποιείται στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη να αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα διπλωματικά φόρουμ στα οποία λαμβάνονται αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τα κρίσιμα εθνικά μας ζητήματα. 

Παράλληλα τον Οκτώβριο ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να επισκεφθεί για δεύτερη φορά το Ισραήλ, όπου θα υπάρξει κοινή συνεδρίαση των δύο υπουργικών συμβουλίων, γεγονός που συνήθως συνοδεύεται από την υπογραφή διμερών συμφωνιών, όπως έχει συμβεί και με άλλες χώρες.  

Η εξέλιξη αυτή που αυτομάτως αναβαθμίζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα για τη δημιουργία ενός γεωστρατηγικού άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με ισχυρό ρόλο στο νέο παγκόσμιο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται. 

Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή θέλησε να μετατρέψει το ευαίσθητο ζήτημα της ΑΟΖ και της εξόρυξης ελληνικών κοιτασμάτων σε ευρωπαϊκό ζήτημα, με την ελληνική προεδρία στο α΄εξάμηνο του 2014, να αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προωθηθούν οι ελληνικές θέσεις.