Διαφορετικές προσεγγίσεις για τα όσα έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού εξέφρασαν οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, κατά τις ομιλίες τους στο πλαίσιο της διημερίδας του Κινήματος για την επέτειο των 39 ετών από την ίδρυσή του.

Ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει χάσει σχεδόν ολοκληρωτικά την επιρροή του» αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση Παπανδρέου.

«Δημιουργήσαμε την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι και θα τα λύσουμε όλα. Πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας όχι μόνο με το πετσί μας αλλά το πλήρωσε ο ελληνικός λαός με τον χειρότερο τρόπο. Οι παλιές ιδέες μας περί στοιχίζουν ακόμη και δεν τολμάμε να αναμετρηθουμε μ' αυτές» σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα άφησε αιχμές για το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σιωπήσαμε όταν ερχόταν το τσουνάμι της κρίσης».

Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνοντας λόγο για «τερατώδεις προσλήψεις» προσθέτοντας ότι «σπαταλήθηκαν απο το 2004 χρήματα που θα μπορούσαν να πανε σε έργα, απασχόληση και προοπτικές»

Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει «να σταματήσει η υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών» ενώ συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ «μπορεί να γίνει ο μοχλός για μία αλλαγή, να θέσει τις βάσεις για ένα ρεύμα ανανέωσης» μέσω μιας «ευρύτερης συνεργασίας με άλλα σχήματα που έχουν τις δικές τους ιδεολογίες και ευαισθησίες, αφήνοντας στην άκρη την ανάγκη του ενός και μόνο αρχηγού».

Γιώργος Παπανδρέου: Παραλάβαμε μια βόμβα

«Το 2009 παραλάβαμε μία βόμβα, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων ταυτόχρονα» ανέφερε αμέσως μετά ο Γιώργος Παπανδρέου. «Παρότι ματώσαμε και θυσιαστήκαμε πολιτικά, ωστόσο δεν ολοκληρώσαμε ένα έργο που θα δικαίωνε τους πολίτες. Το αποτέλεσμα δεν ήταν συχνά αυτό για το οποίο προσπαθήσαμε», συμπλήρωσε.

«Βασικό πρόβλημα της χώρας δεν ήταν το Πρόγραμμα Προσαρμογής, ούτε η "συνταγή" του 2010. Βασικό πρόβλημα ήταν το πελατειακό πάρτι μέχρι το 2009» σημείωσε.

«Άλλοι, λοιπόν, ήταν οι εμπρηστές» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, απορρίπτοντας την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνησή του.

Αναφερόμενος στη στάση των εταίρων, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε πως ήταν δύσκολο να πειστεί η ευρωζώνη ότι το κλειδί είναι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και όχι η λιτότητα.

Τότε, συνέχισε, η πολιτική συναίνεση ήταν αδιανόητη, ήταν πιο εύκολο να φτιάχνουν θεωρίες συνωμοσίας παρά να υποστηρίξουν. «Κάποιοι μάλιστα επιλέγουν το δεύτερο μνημόνιο αλλά δεν ήθελαν το πρώτο, ενώ οι μαγικές συνταγές εξαφανίστηκαν κάπου γύρω στο Ζάππειο» είπε, αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση.