current views are: 1

4 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση17:48

Βενιζέλος: Ήταν αναγκαίο το πρώτο πρόγραμμα για να πάρουμε το δεύτερο

«Η χώρα δεν αντέχει νέα δημοσιονομικά μέτρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του  για 39η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, ενώ έστειλε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της δημοκρατικής παράταξης, μήνυμα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης προς τον ελληνικό λαό και πρόσκληση συμπόρευσης όλου του χώρου που πιστεύει στον ευρωπαϊκό δημοκρατικό σοσιαλισμό, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς.

Δημοσίευση 17:48’
αρθρο-newpost

«Η χώρα δεν αντέχει νέα δημοσιονομικά μέτρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του  για 39η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, ενώ έστειλε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της δημοκρατικής παράταξης, μήνυμα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης προς τον ελληνικό λαό και πρόσκληση συμπόρευσης όλου του χώρου που πιστεύει στον ευρωπαϊκό δημοκρατικό σοσιαλισμό, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς.

«Η χώρα δεν αντέχει νέα δημοσιονομικά μέτρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του  για 39η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, ενώ έστειλε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της δημοκρατικής παράταξης, μήνυμα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης προς τον ελληνικό λαό και πρόσκληση συμπόρευσης όλου του χώρου που πιστεύει στον ευρωπαϊκό δημοκρατικό σοσιαλισμό, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς.

Ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε σε όλες τις «δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, θυμωμένες, σε απόγνωση, απομακρυσμένες από την πολιτική, εγκλωβισμένες στον απλουστευτικό συνομωσιολογικό και φασίζοντα λόγο» ενώ σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ έχει συνείδηση της ευθύνης του και την αναλαμβάνει χωρίς κανένα ηγεμονισμό.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη νέα προγραμματική συμφωνία (Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης), που όπως σημείωσε προϋποθέτει τη συσπείρωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας και βασίζεται σε απλές παραδοχές και δεσμεύσεις: Νέα δημοσιονομικά περιοριστικά μέτρα δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η πολιτική ζωή της χώρας.

Κάλεσε εξάλλου τους εταίρους της Ελλάδας να αναγνωρίσουν τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, τις προσπάθειες και τα επιτεύγματά του, σημειώνοντας πως «έχουμε απόλυτη αίσθηση των ορίων αντοχής της οικονομίας, της κοινωνίας, της πολιτικής».

Οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ

Απαριθμώντας τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι πρέπει να επανεκκινηθεί η πραγματική οικονομία, να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή και να ενισχυθεί η κοινωνική αλληλεγγύη. 

Όπως τόνισε, «υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, η διαφύλαξη της εθνικής ανταγωνιστικότητας, η απελευθέρωση και αξιοποίηση όλου του παραγωγικού δυναμικού της χώρας ενώ οι πεποιθήσεις αυτές βασίζονται σε μία καθαρή οριοθέτηση του δημοσίου και του ιδιωτικού».

Προϋπόθεση για μια νέα Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ένα πραγματικά Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που βασίζεται στην αξιολόγηση της πραγματικής φορολογικής επιβάρυνσης για κάθε κοινωνική ομάδα και προσέθεσε λέγοντας ότι «το ίδιο ισχύει για το διοικητικό και δικαστικό σύστημα της χώρας και φυσικά, για το πολιτικό σύστημα που πρέπει να εκφράσει τη σημερινή απαιτητική κοινωνία».

Αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα και τις συζητήσεις για αλλαγές, επεσήμανε ότι πρέπει να συνδέεται με την ανάδειξη αυθεντικών πλειοψηφιών και την αποτροπή των τεχνητών πολώσεων, ενώ αναφορά έκανε και στις επικείμενες δημοτικές εκλογές σημειώνοντας ότι «είναι η μεγάλη ευκαιρία των τοπικών κοινωνιών να κάνουν επιλογές αξιοκρατικές, ενωτικές, πραγματικά προοδευτικές».

«Καρφιά» για ΔΗΜΑΡ, ολομέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση τον Ιούνιο που μας πέρασε, λέγοντας ότι «ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω και τώρα αμφιταλαντεύεται μεταξύ εθνικής ευθύνης και αντιπολιτευτικής ευκολίας θέτοντας σε αμφισβήτηση  τη θεμελιώδη επιλογή που και η ίδια έκανε μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012».

Εξαπέλυσε εξάλλου σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήξθηκε σε ποια προγραμματική βάση μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε επαφή και συζήτηση με ένα χώρο η ηγεσία του οποίου βασίζει την ύπαρξή του στη συκοφάντηση, την υπονόμευση, την ακύρωση όχι απλά και μόνο του σημερινού ΠΑΣΟΚ, αλλά της ιστορικής διαδρομής της παράταξης.

Επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της στις διπλές εκλογές του 2012 και την άρνησή της να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ δύσκολο να μετάσχεις στην ευθύνη, να τη μοιραστείς».

«Αριστερός λόγος δεν είναι η υπεράσπιση της ακινησίας και του συντεχνιασμού» είπε και συνέχισε: «Δεν μπορούμε επειδή θέλουμε να αποφύγουμε μια δύσκολη αλήθεια να αποδεχτούμε έναν εύκολο λαϊκισμό που χαϊδεύει τα αυτιά, αναπαράγοντας αδιέξοδες καταστάσεις».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το κόστος της κρίσης είναι τεράστιο, διερωτώμενος ωστόσο: «Ποιο θα ήταν όμως το κόστος μίας οποιασδήποτε άλλης επιλογής; Ποιο θα ήταν το κόστος της απομόνωσης και της καταστροφής; H το κόστος της διεθνούς βοήθειας για  την ανάκαμψη, μετά το πέσιμο της χώρας στην άβυσσο;».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, μέσα στο κόστος που είναι όχι μόνο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό αλλά και θεσμικό, εθνικό και ιστορικό, περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση ψεύτικων και επικίνδυνων μετώπων, περιλαμβάνεται η αντιδημοκρατική διολίσθηση, η έξαρση του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και η εμφάνιση  στο κοινοβούλιο των απροκάλυπτων εκπροσώπων του ναζισμού, του αυταρχισμού, της ξενοφοβίας.

«Ιδεολογικές, πολιτικές και ιστορικές διαφορές με τη ΝΔ»

Αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι ήταν μία επιλογή που έγινε για λόγους εθνικής ανάγκης. 

«Δεν κυβερνάμε μόνοι μας. Είμαστε ο δεύτερος σε κοινοβουλευτική δύναμη εταίρος. Ούτε όμως η ΝΔ κυβερνά μόνη της. Για όλα απαιτούνται συμφωνίες και συμβιβασμοί, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας ότι «η επιτυχία αυτής της προσπάθειας αφορά περισσότερο από κάθε άλλο το Κίνημα γιατί θα σημαίνει δικαίωση των δύσκολων επιλογών και των μεγάλων πολιτικών θυσιών που έκανε η παράταξη τα τελευταία τριάμισι χρόνια».

«Οι διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία είναι ιστορικές, ιδεολογικής  και πολιτικής ταυτότητας, διαφορές προφανείς που καθίστανται ακόμα προφανέστερες τώρα, παρά τη συνεργασία μας στο σχήμα εθνικής ευθύνης, λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών που αναδεικνύουν τις διαφορετικές προτάσεις» είπε ο πρόεδρος του Κινήματος.

«Χωρίς το πρώτο πρόγραμμα δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δεύτερο»

Έκανε εξάλλου μία  ιστορική αναδρομή και καταλήγοντας στην οικονομική κρίση που εμφανίστηκε το 2008, δήλωσε ότι έπρεπε να επιμείνει το Μάιο του 2010, μέχρι τέλους, στην πρόταση του για υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων: «Θα ήταν πολύ πιο δίκαιη ιστορικά η κατανομή της ευθύνης στις πολιτικές δυνάμεις κατά το μετρό  της συμμετοχής τους στη άσκηση της εξουσίας τις κρίσιμες περιόδους», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε όσους, όπως είπε, διαχωρίζουν τη θέση τους από το πρώτο πρόγραμμα, αλλά συμφωνούν με το δεύτερο μέσα στο πλαίσιο του οποίου πορεύεται η χώρα από τα τέλη Οκτωβρίου 2011, υποστήριξε πως είναι το δεύτερο πρόγραμμα που έπρεπε να έχει υιοθετηθεί εξαρχής, μόνο που αυτό δεν μπορούσε δυστυχώς να γίνει μονομερώς από την Ελλάδα και χωρίς το πρώτο πρόγραμμα δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δεύτερο.

Σημείωσε παράλληλα ότι τον Ιούνιο του 2011 είχαν ήδη διαμορφωθεί δύσκολες, επικίνδυνες και σκληρές συνθήκες.

«Εκεί που είχαμε φθάσει ως χώρα η επιλογή αυτή ήταν η καλύτερη στο όνομα της εθνικής ανάγκης, της αλήθειας που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε κατάματα», συμπλήρωσε και υποστήριξε πως οι οποίες άλλες επιλογές  – που πρακτικά ούτε υπήρχαν, ούτε υπάρχουν – είχαν και έχουν ασύγκριτα και ασύμμετρα μεγαλύτερο κόστος» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για μια επιλογή που έκανε το ΠΑΣΟΚ από πατριωτισμό, από αίσθηση εθνικής ευθύνης, για λόγους γενικού συμφέροντος, αλλά και για να προστατευθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, για να προστατευτούν τα μεσαία στρώματα, για να αποφευχθεί το συντριπτικά χειρότερο, μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς, υπό την πίεση των αγορών.

«Δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει ένα σχέδιο Β, εκτός ΕΕ και ζώνης του ευρώ. Εκτός διεθνούς οικονομικού συστήματος. Εκτός και αν θέλαμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε δραματικές καταστάσεις, δίπλα από τις οποίες πέρασε η Κύπρος πριν από λίγους μήνες», επεσήμανε.


σχετικα αρθρα