Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Τρεις ξένοι συναντήθηκαν χθες για τον ίδιο λόγο στο ίδιο κόμμα. Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος συνυπήρξαν στην επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτέμβρη δείχνοντας όμως πως όσο κι αν προσπαθήσουν δύσκολα μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφορές που τούς χωρίζουν. 

Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να παίξει ρόλο ισορροπιστή και να κρατήσει ίσες αποστάσεις από όλους. Για τον λόγο αυτό εκφώνησε μία μετρημένη ομιλία και απέφυγε να ασκήσει κριτική στο ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος και κυρίως στις κυβερνήσεις Σημίτη και Παπανδρέου.

Άλλωστε ο στόχος  του φετινού εορτασμού επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό. Η συμμετοχή στελεχών που συνθέτουν το λεγόμενο "όλον ΠΑΣΟΚ" θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία για την ηγεσία του κινήματος καθώς κατάφερε να περάσει προς την κοινωνία μηνύματα ενότητας και συσπείρωσης.

Ο Κώστας Σημίτης για πρώτη φορά έδειξε ότι ανησυχεί για το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης και προχώρησε σε μία συγκροτημένη πρόταση για την δημιουργία ενός νέου μεγάλου κινήματος, όπως δημιουργήθηκε το 1974 το ΠΑΣΟΚ. Όμως δεν απέφυγε να ασκήσει οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 2009-2011 μιλώντας ενώπιον του Γιώργου Παπανδρέου για εκκωφαντική σιωπή την ώρα που η κυβέρνησή του έβλεπε το τσουνάμι της κρίσης  να έρχεται. Χρησιμοποίησε δε  τον όρο φαντασιώσεις για να καυτηριάσει την ανέμελη διαχείριση της κρίσης από μία κυβέρνηση που ήθελε να εμφανίζεται αντίθετη στις περικοπές παροχών.

Ο κ. Σημίτης δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και μίλησε για "κατάρρευση". Είπε μάλιστα ότι θα συνεχίσει την πτώση του αν κλείσει τα μάτια στις ανάγκες της εποχής. Μπηχτές άφησε και όταν μιλούσε για υπερεκχειλίζοντες  εγωισμούς μικροαρχηγών και ....ιμάμηδες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου από την άλλη φανέρωσε ότι το μέλημά του είναι να αποκαταστήσει την τρωθείσα εικόνα του. Υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνησή του και απάντησε-κάτι που δεν έκανε ο κ. Σημίτης- στην Μέρκελ που είπε προσφάτως ότι η Ελλάδα κακώς μπήκε στο ευρώ.

Στάθηκε στο δημοψήφισμα που πρότεινε μετά το PSI και ανέφερε  ότι η μη διεξαγωγή του συνιστά στρατηγική ήττα για το ΠΑΣΟΚ και όχι η εφαρμογή του πρώτου μνημονίου. Αιχμές άφησε για τον κ. Βενιζέλο λέγοντας ότι κανένας στόχος δεν επιτυγχάνεται αν δεν μεσολαβήσουν ήττες, πισωγυρίσματα, λοιδωρίες, λιποψυχίες και προδοσίες...

Παράλληλα, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι δεν φοβάται τίποτε και κανέναν λέγοντας ότι "δεν με κρατάει κανείς". Το μήνυμα  πήγαινε και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την υπόθεση "μαύρη τρύπα" και σε όσα έχουν ακουστεί για κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίχτηκαν εις βάρος της χώρας την περίοδο της κρίσης...

Πάντως τόσο ο  Κ. Σημίτης όσο και ο Γ. Παπανδρέου με τον τρόπο τους διαμήνυσαν ότι θα είναι παρόντες και ότι θα μιλούν όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως οικοδεσπότης κράτησε χαμηλούς τόνους και περιορίστηκε στο προσκλητήριό του για την Κεντροαριστερά και την μεγάλη δημοκρατική παράταξη έχοντας στο ακροατήριο στελέχη όλων των κατηγοριών και ομάδων. Από τον Φίλιππο Πετσάλνικο ως τον Γιώργο Πασχαλίδη και τον Κώστα Μπαντουβά...