Μεγάλη προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκειμένου να πετύχει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, καταβάλει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως το σύστημα εισροών-εκροών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου θα έχει εγκατασταθεί και θα είναι έτοιμο προς λειτουργία σε ολόκληρη την αλυσίδα της αγοράς έως τα μέσα του 2014.

Αναφερόμενος δε στο κόστος των καυσίμων, ο κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε πως η τιμή του πετρελαίου στην Ελλάδα είναι όντως υψηλή, προσθέτοντας όμως πως το 60% του κόστους πηγάζει από τους φόρους, και πως εάν εξαιρεθεί η φορολόγηση η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στρέφοντας το βλέμμα στο μέτωπο της αδειοδότησης επιχειρήσεων και των γραφειοκρατικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες προκειμένου να εισέλθουν στην αγορά, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως η κυβέρνηση κινείται προς ένα σύστημα «που υιοθετεί τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές», δηλώνοντας αισιόδοξος πως έως τα τέλη Δεκεμβρίου θα έχει υπερψηφιστεί ο σχετικός νόμος-πλαίσιο, ενώ στη συνέχεια θα δρομολογηθούν επιμέρους ρυθμίσεις για συγκεκριμένα ζητήματα.

Ερωτηθείς για την σύγκρουση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση πρεσβεύει μία πολιτική «ακραίου λαϊκισμού», και μία «πολιτική της γομολάστιχας» που «θα σβήσει τα πάντα». «Το λεφτά υπάρχουν του ΣΥΡΙΖΑ θα το πληρώσουμε πανάκριβα», συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο υπουργός Ανάπτυξης διερωτήθηκε «γιατί να κάνουμε εκλογές;», σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για με «συγκεκριμένη εντολή» την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και την ανάκαμψη.