Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς δηλώνει πως τα προβλήματα της χώρας δεν θα έχουν επιλυθεί μέχρι το 2014.

«Όσον αφορά στην πιθανή ανάγκη για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, είναι σαφές ότι παρά την πρόσφατη πρόοδο τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα έχουν λυθεί εντελώς μέχρι το 2014», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη πέραν του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup έχει καταστήσει σαφές ότι θα προσφέρει επαρκή βοήθεια στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού, μέχρι να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ακόμη ότι μόλις οριστικοποιηθούν τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας για το 2013 τον Απρίλιο του 2014, η Ευρωζώνη ίσως να εξετάσει κάποιου νέους είδους ελάφρυνση του χρέους. 

«Το Eurogroup συμφώνησε πέρυσι να εξετάσει πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, όπως νέα μείωση των επιτοκίων για τα ελληνικά δάνεια διάσωσης... αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις», δήλωσε ο ίδιος. 

«Δεν θα μπορούμε να αξιολογήσουμε αν τηρούνται όλοι αυτοί όροι αυτοί μέχρι του χρόνου τον Απρίλιο», διευκρίνισε.

Εξάλλου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι τον περασμένο Ιούλιο η τρόικα έκρινε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά, η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται και η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη στις αρχές του 2014. Σημείωσε, επίσης, ότι η τρόικα αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πλευρά για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου και θα εκτιμά τις ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του σημερινού προγράμματος, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα γίνει λεπτομερής αξιολόγηση τον Οκτώβριο, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Ανέφερε επίσης ότι η αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα γίνει το αργότερο τον Απρίλιο.

Τέλος, σχολιάζοντας τις προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις δυσκολίες που συναντά η προώθησή τους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.