Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Απάντηση στην τρόικα, από το βήμα της ΔΕΘ, αναμένεται να δώσει το Σάββατο ο πρωθυπουργός για το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας. Ο Αντώνης Σαμαράς θα τοποθετηθεί δημόσια για τους χειρισμούς της τρόικας στο ζήτημα που προκάλεσε έντονη ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο για το ύφος όσο και για το περιεχόμενο των απαιτήσεων που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να υπάρξει λύση με πολιτικά χαρακτηριστικά, που θα προβλέπει εκκαθάριση εν λειτουργία σε βάθος χρόνου (ενδεχομένως 5ετίας), ώστε να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, καθώς σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο αυτή είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή για το ελληνικό δημόσιο σε σχέση με το «λουκέτο».

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως, προετοιμάζονται λεπτομερώς για μια ιδιαιτέρως σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία θα ξεκινήσει επισήμως σε δέκα ημέρες, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αυτή την ώρα επεξεργάζεται τις τελικές προτάσεις για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, οι οποίες θα αποσταλούν στους εκπροσώπους των δανειστών το αργότερο ως τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost το απαντητικό e-mail δεν θα είναι απλώς ένα κείμενο με λογιστικούς και τεχνοκρατικούς όρους, αλλά θα εμπεριέχει και το πολιτικό σκεπτικό, με την πολιτική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για διατήρηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο για την Ελλάδα, δεδομένων των ανακατατάξεων και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Για το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών πραγματοποιήθηκε χθες πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο καθόρισε τις κατευθυντήριες γραμμές, με το τελικό κείμενο να αποφασίζεται σε ανώτερο επίπεδο – από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών.

Η εντολή που έχει δοθεί στο οικονομικό επιτελείο είναι, οι διατυπώσεις στην ελληνική πρόταση, να είναι πολύ ακριβείς, ώστε να πειστούν οι δανειστές μας και να μην οδηγηθεί η διαπραγμάτευση για το θέμα ξανά σε αδιέξοδο.

Δυσφορία υπήρξε και για τους χειρισμούς από την Φώφη Γεννηματά, τόσο για το θέμα του e-mail, όσο και για τις προτάσεις (για το κόστος λειτουργίας και το ύψος των αποζημιώσεων) που έκανε και οι οποίες απερρίφθησαν από την τρόικα.