Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο για υδρογονάνθρακες «Barbaros Hayrettin Pasa» («Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά») μόλις πέρασε από το Καστελόριζο παρακολουθούμενο από πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η κατεύθυνσή του είναι άγνωστη γεγονός που προκαλεί  ανησυχία σε Λευκωσία, Αθήνα και Τελ-Αβίβ.

Η Άγκυρα δεν έχει εκδώσει NAVTEX  για το που θα πραγματοποιήσει έρευνες το συγκεκριμένο πλοίο , όπως συνηθίζεται.

Εικάζεται ότι σε πρώτη φάση τo «Barbaros Hayrettin Pasa» θα πάει προς το λιμάνι της Μερσίνας.

Υπάρχει υποψία μήπως τις επόμενες ημέρες το ερευνητικό σκάφος προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες κοντά στην Κύπρο, όπως είχε υποσχεθεί η τουρκική κυβέρνηση πριν καιρό.

Είναι σαφές οτι η επιλογή του χρόνου για την έναρξη ερευνών, προκαλεί εύλογες απορίες, καθώς ως γνωστόν, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Συρίας και η Λευκωσία ανάβει τη φλόγα αερίου στο οικόπεδο 12.

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας προκαλεί αιφνιδιασμό αφού η τελευταία τουρκική NATVEX ανέφερε ότι οι έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, όπου βρισκόταν το «Μπαρμπαρός», επρόκειτο να ολοκληρωθούν στις 18 Σεπτεμβρίου, ωστόσο το σεισμογραφικό σκάφος ξαφνικά επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και από χτες του δόθηκαν εντολές να αναχωρήσει εσπευσμένα.
Εάν τελικά το εν λόγω ερευνητικό σκάφος προχωρήσει σε έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τότε θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της τουρκικής κυβέρνησης και θα εντάσσεται η ενέργεια αυτή στην τακτική των εντάσεων που προκαλεί η Άγκυρα.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε με την έναρξη του δευτέρου γύρου αδειοδότησης από την Κυπριακή Δημοκρατία, εκτοξεύσει απειλές και προαναγγείλει τις έρευνες αυτές στην περιοχή, επιχειρώντας να στείλει μηνύματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε διατυπώσει τον ισχυρισμό ότι «οι θαλάσσιοι τομείς που αναφέρονται στον διαγωνισμό που ξεκίνησε η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία), στο ένα μέρος τους δυτικά του νησιού συμπίπτουν με τον τομέα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στη Μεσόγειο».

Έσπευσε δε να υπενθυμίσει ότι η Άγκυρα όπως είχε ανακοινώσει και παλαιότερα δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα μέσα σε αυτούς τους τομείς. Εκτόξευσε την απειλή πως επειδή ένα μεγάλο μέρος, στη νότια πλευρά του νησιού, των θαλάσσιων περιοχών που αναφέρονται στον εν λόγω διαγωνισμό, συμπίπτουν με τις εκτάσεις για τις οποίες η «ΤΔΒΚ» έδωσε άδεια στην «ΤΡΑΟ», οι οποίες ενέργειες θα προκαλέσουν «ανεπιθύμητες εντάσεις».

Έρευνες σε βάθος 6 χιλιομέτρων

Το πλοίο, που αγόρασε η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO), έναντι 130 εκατ. δολαρίων, είναι εξοπλισμένο με ότι πιο σύγχρονο σύστημα υπάρχει.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της TPAO, Αλί Ριζά Τοϊγκάρ, το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες σε βάθος 6 χιλιομέτρων με τρισδιάστατη μορφή, διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και έχει ναυπηγηθεί μόλις το 2011.

Το μήκους 85 μέτρων πλοίο αγοράστηκε από νορβηγική εταιρεία και προηγουμένως είχε την ονομασία «Polarcus Samur».
Άλλαξε πρόσφατα εκτός από όνομα και χρώμα σε ναυπηγείο στην Τούζλα της Κωνσταντινούπολης. Το πλοίο διαθέτει μέχρι και ελικοδρόμιο.

Γ. Κοκ.