Την ώρα που φουντώνουν οι συζητήσεις για το «λουκέτο» της εγχώριας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας αποκαλύπτεται ότι αυτές τελικά θυσιάστηκαν στο βωμό της μίζας με ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων.

Οι μεγάλες παραγγελίες δίδονταν στο εξωτερικό, χωρίς διακρατικές συμφωνίες προκειμένου να είναι πάντα σε πρώτο πλάνο το θέμα μίζας αφού γίνονταν πάρτυ γύρω από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες του εξωτερικού που “σφάζονταν” για το ποια θα πάρει τη δουλειά.

Άραγε με τι δέλεαρ;

Όπως αποκαλύφθηκε στη Γερμανική Δικαιοσύνη, από την υπόθεση των υποβρυχίων ήταν γνωστό ότι για να πάρει μία ξένη εταιρία την παραγγελία από τη χώρα μας, έπρεπε να δίδονται μίζες σε Έλληνες αξιωματούχους ποσού που αντιστοιχούσε με το 12% του κόστους της εκάστοτε σύμβασης.

Συνολικά η χώρα μας έχει δαπανήσει τα τελευταία είκοσι χρόνια πάνω από 22 δισ. ευρώ χωρίς ουσιαστικό κέρδος για τις κρατικές αμυντικές εταιρίες.

Ίσως για κάποιους...

Αλλά όχι για την ΕΛΒΟ και άλλες κρατικές βιομηχανίες...

Αποκαλυπτικές είναι οι ιδιόγραφες σημειώσεις του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και νυν έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού Άκη Τσοχατζόπουλου που εκφράζει σε “συνεργάτη” του τη δυσαρέσκειά του για το ότι οι Γερμανοί εφαρμόζουν το νέο τους νόμο “περί διαφθοράς” με αποτέλεσμα να μειώνουν συνεχώς την προμήθεια. Το newpost αναδημοσιεύει σήμερα κάποια κομμάτια του ημερολογίου αυτού.

Το ημερολόγιο του Άκη

Την περίοδο που έγραφε αυτές τις σημειώσεις-ημερολόγιο ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήθελε να προχωρήσει ένα πρόγραμμα αγοράς -κατασκευής Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού για τον Ελληνικό Στρατό. Εξέταζε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μία Γερμανική εταιρία με την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) για να υλοποιηθεί το εν λόγω πρόγραμμα.

Μάλιστα δεν κρύβει στις στην έντονη ανησυχία του ο Άκης Τσοχατζόπουλος ότι αν καθυστερήσει και άλλο το κλείσιμο της συμφωνίας με τους Γερμανούς θα περιοριστεί δραστικά η προμήθεια που θα είχαν καθώς με την εφαρμογή του νόμου «περι διαφθοράς» από το Βερολίνο «δεν γνωρίζω που θα πάμε».

Βέβαια ο Άκης Τσοχατζόπουλος παρουσιάζει και την εναλλακτική λύση που είναι οι Άγγλοι και θέλει να εξασφαλίζει μαζί τους και άλλες συμφωνίες.

Αυτοί δεν εφάρμοζαν από ότι φαίνεται ,νόμο περί διαφθοράς ,οπότε όλα ήταν ανοιχτά για τον Άκη.

Σε κάποιο άλλο σημείων των προσωπικών του σημειώσεων που μπλέκει μέσα πάλι Γερμανούς λέει ξεκάθαρα ότι “Γιάννη δεν υπάρχει θέμα να εξοικειωθώ μαζί του ώστε να του μιλήσω ανοιχτά”.

Για την επιτηδευμένη περιθωριοποίηση των εγχώριων κρατικών αμυντικών βιομηχανιών αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς που με δήλωσή του στο newpost είπε:

«Κάποιοι έχουν την εντύπωση πως αν αγοράζουμε από το εξωτερικό ενδεχομένως να υπάρχουν πιο εύκολα μίζες...».

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει δαπανήσει τεράστια ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα αλλά έχει δημιουργήσει μία τεράστια αμυντική βιομηχανία, που σήμερα εξάγει και είναι σχεδόν αυτάρκης η χώρα στην κατασκευή οπλικών συστημάτων καθώς έφτασε στο σημείο να κατασκευάζει μέχρι και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Διαβάστε ΕΔΩ τα σχετικά έγγραφα.

Γ.Κοκ.