Νέο πρόγραμμα, νέοι όροι. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Σε συνέντευξη Τύπου, για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας ο πρόεδρος του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επικαλούμενος το καταστατικό της, αφού «απαγορεύεται στην ΕΚΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση των κρατών».

Ο ίδιος τόνισε ότι η Τράπεζα «δεν μπορεί να συμμετάσχει σε απομείωση του ελληνικού χρέους» σημείωσε. 

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στα πρώτα σημάδια ανάκαμψής της, και υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε επίσης ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα παραμείνουν χαμηλά για «όσο χρειαστεί», παρά τις αντιδράσεις, συμπληρώνοντας πως η ηγεσία της παρακολουθεί στενά τις χρηματαγορές, οι οποίες εκτίμησε πως προέβαιναν αναίτια στην υπόθεση πως τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα ανέβουν.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν έχει συζητηθεί κοινή δράση με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). 

Τέλος, ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι όσον αφορά την πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, «σοκ στις τιμές των βασικών αγαθών».