“Δεν μας ενδιαφέρει τι λέει η Τρόικα. Αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι υπάρχουν γραπτά οι θέσεις των εργοδοτών που λένε στην κυβέρνηση ότι δεν συμφωνούν να μην επεκτείνονται οι συλλογικές συμβάσεις. Η κυβέρνηση ποιον θα ακούσει. Αυτούς που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις ή τον κ.Ντερούζ και τον κ.Τόμσεν;”, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Απασχόλησης Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Η δήλωση του κ. Παναγόπουλου απαντούσε στο ερώτημα αν η αδυναμία σύναξης επιχειρησιακών συμβάσεων ως τον Ιούνιο φέρει τροποποίηση του νόμου, ενώ προηγουμένως είχε ζητήσει από τους εργαζόμενους να παλέψουν για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων.

“Η σύμβαση χρειάζεται δύο, όπως είπε. Είναι προϊόν της ελεύθερης βούλησης δύο μερών. Δεν πάει να λέει ότι θέλει ο κάθε Υπουργός, ο κάθε παράγοντας. Αν δε θέλει η εργατική πλευρά να υπογράψει δεν υπογράφει. Αυτό για το οποίο καλώ την εργατική πλευρά είναι παντού να αναπτύξουν διαπραγματεύσεις με δυναμική και να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις που είναι πιο ισχυρές και για τις οποίες έχουν δεσμευτεί κυβέρνηση και εργοδότες ότι θα επεκτείνονται με βάση το νόμο.”

Αναφερόμενος στις κλαδικές συμβάσεις ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Νίκος Σκορίνης πρόσθεσε ότι το 75% των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ότι πρέπει να μην ανατραπεί ο υγιής ανταγωνισμός για να προστατευτούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

Από την πλευρά του ο κ. Κροκίδης της Ομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου τόνισε ότι η Ομοσπονδία δεν θα επιτρέψει την κατάργηση των κλαδικών μισθολογικών συμβάσεων και ότι σύντομα θα υπογράψει κλαδική συλλογική σύμβαση.

Όσον αφορά τους μετανάστες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επεσήμανε ότι για την Συνομοσπονδία δεν θεωρεί πως η μετανάστευση είναι πρόβλημα, ότι το θέμα της Υπατίας έχει “φτάσει στο σημείο της ανθρωπιστικής κρίσης”, αφού το Υπουργείο “προσέγγισε, αλλά δεν αποδέχθηκε πλήρως αυτά που έθεσε η ΓΣΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι εμείς λέμε ότι τα ένσημα κατά ανώτατον πρέπει να είναι 100 και λέμε ότι το περιθώριο της 12ετίας που προβλέπεται στο νόμο πρέπει να γίνει 5ετία. Και αυτά για να διευκολυνθούν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη της εκμετάλλευσης.”

Ζήτησε επίσης αυστηροποίηση των κυρώσεων για τη “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία, ώστε “να υπάρχουν δρακόντεια μέτρα γιατί οι εργοδότες χρησιμοποιούν την κρίση ως «παπά που θάβει και τους ζωντανούς»”. Όσον αφορά τα επιδόματα, υπενθύμισε ότι η ΓΣΕΕ έχει προτείνει τα επιδόματα “αφενός μεν να πηγαίνουν πραγματικά στους δικαιούχους και αφετέρου να έχουν τέτοια κοινωνική χρησιμότητα που θα κρατούν τον κοινωνικό ιστό συμπαγή”.