Τη δέσμευση της Αιγύπτου σε μια διμερή διαδικασία καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης, διακήρυξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Κάιρο, όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσκεκλημένος από τον Αιγύπτιο ομόλογό του είχε σειρά επαφών, σε αντίξοες συνθήκες - λόγω της απόπειρας δολοφονίας του υπουργού Εσωτερικών της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του γι΄αυτή την εξέλιξη, καταδικάζοντας την τρομοκρατία και υπογραμμίζοντας «καθαρά και πανηγυρικά» ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο πλευρό της Αιγύπτου», όχι μόνο στη συνέχεια των ιστορικών και παραδοσιακών σχέσεων, αλλά στο πλαίσιο ενός «στρατηγικού» σχεδίου.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ναμπίλ Φάχμι άνοιξε παράθυρο σε τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου

«Κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα και δεν μας ενδιαφέρει αν τρίτες χώρες ενοχληθούν, ενώ η συνεργασία Αιγύπτου - Ελλάδας ενισχύεται σταδιακά».

«Η θέση μου είναι ταυτόσημη», απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι προωθείται μια «ευρύτερη πρωτοβουλία Ελλάδας-Αιγύπτου - Κύπρου» επί του θέματος και πως σχεδιάζεται να συγκληθούν «το ταχύτερο» οι Ομάδες Εμπειρογνωμόνων για τον καθορισμό κοινών κριτηρίων στη σχετική συζήτηση, που πάντως θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας.

«Η Μεσόγειος πρέπει να γίνει ένα πεδίο ειρήνης και ανάπτυξης προς όφελος της Αιγύπτου και της Ελλάδας», υπογράμμισε σχετικά ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ.Βενιζέλος παρατήρησε επίσης πως η εξυπηρέτηση του «κοινού συμφέροντος των δύο χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, δεν γεννά εχθρική προδιάθεση προς άλλη χώρα».

Αναφορικά με τη Συρία, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών (αύριο στο Βίλνιους) θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις, ενδεχομένως παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την «απερίφραστη καταδίκη του για τη χρήση των χημικών όπλων» και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας απάντησης από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, «που να διαφυλάσσει και να προωθεί μια διαδικασία πολιτικής επίλυσης».

Ως προς τις διμερείς σχέσεις, ο Αιγύπτιος αξιωματούχος υπογράμμισε τη βούλησή του για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, ενώ ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις «έχουν έναν ευρύτερο ορίζοντα - στο εμπορικό και οικονομικό πεδίο, στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την ασφάλεια», αναφέροντας πως συζητήθηκε και η υλοποίηση μιας κοινής πρωτοβουλίας, με τη συμμετοχή του συνόλου των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της χώρας Άντλι Μανσούρ, τον πρωθυπουργό Χ. Ελ Μπέμπλάουι, το ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Ν.Ελ Αραμπέι, τον ομόλογό του Ν. Φάχμι και τέλος αναμένεται να παρασημοφορηθεί από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο ΙΙ.