Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Η επίσημη γερμανική θέση για τη διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος, είναι ότι το θέμα της κάλυψης του «χρηματοδοτικού κενού» και κατά συνέπεια, των αποφάσεων για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των δανείων θα ληφθεί την επόμενη Άνοιξη. Αυτό άλλωστε δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

Αυτό το χρονοδιάγραμμα έχει μάλλον τεθεί για να μην τηρηθεί. Αν οι εταίροι μας περιμένουν ως τον Μάρτιο, για να βεβαιωθούν για το πρωτογενές πλεόνασμα, κινδυνεύουν να χρειαστεί να πάρουν μια τέτοια απόφαση το Μάιο, πάνω στις ευρωεκλογές. Την ελληνική κυβέρνηση βέβαια, μπορεί να τη βόλευε κάτι τέτοιο. Ωστόσο δεν θα βόλευε καθόλου τις χώρες που θα πρέπει να πάρουν τέτοιες αποφάσεις μέσα σε προεκλογική περίοδο. Ειδικά δε σε ότι αφορά στη Γερμανία, το μεγάλο άγχος των συστημικών κομμάτων είναι οι ευρωεκλογές.

Στο Βερολίνο θεωρούν δεδομένο ότι σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση ο κόσμος θα εκφράσει την δυσφορία που του προκαλεί το πολιτικό σύστημα, και ότι το αντιευρωπαϊκό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) μπορεί να καταφέρει να περάσει το όριο του 5% και να εκλέξει ευρωβουλευτές, κάτι που θεωρούν ότι μάλλον δεν θα καταφέρει στις βουλευτικές εκλογές. Το ότι μια νέα βοήθεια για την Ελλάδα καταμεσής στην προεκλογική περίοδο θα ευνοήσει το AfD είναι μάλλον δεδομένο, μετά από δύο εβδομάδες συζήτηση τσίμπησε σε όλες τις μετρήσεις περίπου μια μονάδα, και κάποιες δημοσκοπήσεις το δίνουν ακόμα και στο 4%.  

Το πιθανότερο λοιπόν είναι, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου (σε κάθε περίπτωση, μια κυβέρνηση Μέρκελ) να προσπαθήσει να λύσει το θέμα νωρίτερα. Κάποιοι στην Αθήνα, θεωρούν μάλιστα ότι είναι πιθανόν οι Γερμανοί να μην περιμένουν τις «αποδείξεις» του κ. Στουρνάρα, και να πάρουν αποφάσεις πριν από το τέλος του χρόνου, ακόμα και μέσα στο Νοέμβριο. Αυτό το τελευταίο βέβαια μοιάζει λίγο απίθανο, καθώς η σύναψη του συμβολαίου συνασπισμού χρειάζεται τουλάχιστον ένα μήνα, η νέα κυβέρνηση θα πάει για προγραμματικές δηλώσεις στη βουλή αρχές Νοεμβρίου. Εκτός πάλι, αν ότι είναι να γίνει, συμφωνηθεί ήδη στο συμβόλαιο συνασπισμού, κάτι που θα το ξέρουμε μέσα στον Οκτώβριο.  

Ως το πιθανότερο σενάριο φαντάζει πάντως, οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα να ληφθούν ως το τέλος του χρόνου, ώστε να επηρεάσουν όσο το δυνατόν λιγότερο τις ευρωεκλογές. Μια εύκολη υπόθεση δεν θα είναι για την Ελλάδα αυτή η διαπραγμάτευση. Αφενός μεν δεν θα έχει κλείσει το οικονομικό έτος, κάτι που θα δίνει τη δυνατότητα αμφισβήτησης των στοιχείων. Αφετέρου δε πολλοί από τους εταίρους μας όταν συμφώνησαν σε διευκολύνσεις το Νοέμβριο του 2012, θεωρούσαν ότι πρωτογενές πλεόνασμα θα προκύψει το 2014 και άρα τότε θα έπρεπε να πάρουν τις αποφάσεις, όχι πριν από τις ευρωεκλογές.

Θα γυρίσουν λοιπόν τρεις φορές τον προϋπολογισμό και τα προαπαιτούμενα ανάποδα. Αυτό το ξέρει ο Στουρνάρας και γι’ αυτό αποκλείει κάθε ιδέα για παροχές και αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών, που θα μπορούσε να προκαλέσει αποκλίσεις στο πρόγραμμα, όσο αυτή η συζήτηση δεν έχει γίνει.