Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε χθες το βράδυ ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε μία ανεπίσημη ενημέρωση στον κ. Κουίκ για τη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ για το συριακό, ενώ, σύμφωνα με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε κανενός είδους στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα της Αμυντικής Βιομηχανίας και σύμφωνα με τον κ. Κουίκ ο υπουργός Άμυνας τον παρέπεμψε σε επιστολή - έκθεση που έστειλε χθες στον Πρωθυπουργό, επιμένοντας στην συνομιλία που είχε και με τα άλλα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στο Βίλνιους, ότι «με την επιβεβλημένη εξυγίανση εν λειτουργία, πρέπει οι βιομηχανίες αυτές των αμυντικών συστημάτων, να περάσουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Σήμερα ο κ. Κουίκ θα έχει συνομιλία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπρογκ και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Βόλκαν Μποζκίρ.

Εν τω μεταξύ ο κ. Κουίκ συμμετείχε στη Συνδιάσκεψη της Λιθουανικής Προεδρίας για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντρέ Ράσμουνσεν, ο κ. Κουίκ παρατήρησε τα εξής:

«1.Επέρριψε την ευθύνη για τη χρήση των χημικών στη Συρία στις 21 Αυγούστου αποκλειστικά και μόνο στο καθεστώς Άσσαντ. 

2.Επέμεινε στην άποψη ότι πρέπει στη Συρία να γίνει περιορισμένο «χειρουργικό χτύπημα» διάρκειας το πολύ δύο 24ώρων. 

3.Για το γενικότερο πρόβλημα της Συρίας μίλησε για την αναγκαιότητα πολιτικής λύσης.

4.Δεν έκανε καμία αναφορά στους μισθοφόρους ισλαμοφασίστες που σφάζουν στο γόνατο Χριστιανούς και όχι μόνο. 

5.Δεν έκανε καμία αναφορά σε μισθοφόρους οι οποίοι και αυτοί χρηματοδοτούνται από τα γνωστά αραβικά κράτη. 

6.Επανειλημμένα τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μετέχει καμίας σύντομης - περιορισμένης επίθεσης στη Συρία, γιατί «ο ρόλος του είναι για μεγαλύτερες και εκτεταμένες στρατιωτικές δράσεις, όταν χρειάζονται». 

Πάντως στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, είπε, λόγω και της κρίσης στη Συρία, η Συμμαχία προστατεύει την Τουρκία με πυραυλικά συστήματα. 

Για την Ελλάδα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά. 

7.Μέσα σε όλα, πέταξε και τη βόμβα του για το κυπριακό, μιλώντας για την αναγκαιότητα μίας «θεμελιώδους - ουσιαστικής λύσης». 
Η φράση που χρησιμοποίησε αγγλικά ήταν «fundamental solution» 
Είναι προφανές ότι ο κ. Ρασμούνσεν μας προετοιμάζει για μία νέα λύση τύπου Ανάν. Ισως και με την βάση της διχοτόμησης;» αναφέρει.

Καταλήγοντας ο κ. Κουίκ επισημαίνει ότι είχε μια προσωπική συζήτηση με τον κ. Ράσμουνσεν κατά τη διάρκεια της οποίας του ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εμπλακεί και ούτε μπορεί να υποστεί τις συνέπειες μιας ιστορίας στη Συρία η οποία ενδέχεται  να πάρει απρόοπτες διαστάσεις. 

Του ανέφερε επίσης, ότι για την Ελλάδα είναι αδύνατον, παρόλο που αντιλαμβάνεται το ανθρωπιστικό ζήτημα, να υποστεί και νέα επιδρομή μεταναστών. Πάντως ο ίδιος, δεν συμμερίστηκε την άποψη που κυκλοφορεί μετά τη χθεσινοβραδινή τους συνεδρίαση, ότι οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ θέλουν να καθυστερήσουν την όποια δράση στην περιοχή της Συρίας, προτάσσοντας την αναγκαιότητα των πολιτικών λύσεων. 

«Δεν συμμερίστηκε επίσης την πληροφορία που διαχέεται εδώ στο Βίλνιους, ενόψει μάλιστα και της αυριανής άφιξης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζων Κέρυ, ότι μπορεί «κάτι» να αναμένεται να συμβεί στη Συρία αυτό το Σαββατοκύριακο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουίκ.