Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση από την αρχή της κρίσης μετατρέπεται η διαβούλευση με την τρόικα για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, αν και αφορά την έγκριση εκταμίευσης μόλις 1 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Η αναπάντεχη ένταση στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών δημιουργήθηκε μόλις δέκα ημέρες πριν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας φθάσουν στην Αθήνα, οπότε και θα αρχίσουν οι επίσημες συζητήσεις για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό.

Μάλιστα την εξέλιξη αυτή ακολούθησαν οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, για πρόσθετους όρους στην περίπτωση που χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Επίσης, ο κ. Ντράγκι απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κούρεμα των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, καθώς αυτό θα μεταφράζονταν σε απευθείας χρηματοδότηση από την Κεντρική Τράπεζα σε κράτος-μέλος, γεγονός που απαγορεύεται.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών του ευρωκοινοβουλίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί και ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η χώρα μας θα είναι σε πρόγραμμα όσο χρειαστεί, μέχρι να βγει στις αγορές.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει μια τέτοια συζήτηση, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το ζήτημα θα τεθεί τον Ιούλιο του 2014. Τέτοιες δηλώσεις πάντως θεωρούνται από τα κυβερνητικά στελέχη αναμενόμενες και μάλιστα εκτιμάται ότι θα πυκνώσουν όσο πλησιάζει η ημερομηνία των γερμανικών εκλογών.

Το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά απέναντι σε όλα αυτά, αναμένεται να δοθεί από τον πρωθυπουργό αύριο στη ΔΕΘ, ο οποίος παρουσιάζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και επιστροφής στις αγορές το 2014, θα ξεκαθαρίσει ότι οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί και πως ο ίδιος δεν πρόκειται να υιοθετήσει νέα μέτρα.

Για να γίνει αυτό εφικτό, όμως, θα πρέπει να προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και να επιτευχθούν τα οικονομικά μεγέθη για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος που θα είναι και το βασικό όπλο της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Το αποτέλεσμα που θα υπάρξει στο ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η εκκαθάριση ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ είναι ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του φθινοπώρου, με τον πρωθυπουργό να έχει απορρίψει τις απαιτήσεις των δανειστών για λουκέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται λύση στη βάση της αρχικής πρότασης, με πιο συγκεκριμένα και ακριβή στοιχεία ώστε να μην υπάρξει νέο αδιέξοδο, όταν αυτή παρουσιαστεί στην τρόικα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα για τα ΕΑΣ, που σήμερα λειτουργούν πέντε εργοστάσια, θα γίνει προσπάθεια να παραμείνουν σε λειτουργία και να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Για την ΕΛΒΟ θα παρουσιαστεί η ανάγκη να λειτουργήσει η εταιρία που μπορεί να περάσει στο δημόσιο ένα μεγάλο κομμάτι της, που θα μπορεί να παράγει αμυντικά συστήματα.

Σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ η προσπάθεια εστιάζεται στο να διατυπωθούν με πιο ξεκάθαρους όρους σε σχέση με την αρχική πρόταση οι δύο διαγωνισμοί αποκρατικοποίησης, ένας για το εργοστάσιο επεξεργασίας του μεταλλεύματος και ένας για τα ορυχεία, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα ένας πλειοδότης να μπορεί να αγοράσει και τις δύο μονάδες.

Το ζήτημα με τις αμυντικές βιομηχανίες όμως είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, καθώς στην υπόθεση εμπλέκεται και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι συγκεκριμένες εταιρίες είχαν λάβει υψηλές κρατικές ενισχύσεις οι οποίες θα πρέπει να επιστραφούν, αν δεν αποδειχθεί ότι σχετίζονταν καθαρά με λόγους εθνικής άμυνας.