Αναλυτική αναφορά στην «ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφώσει η ακολουθούμενη πολιτική και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση», έγινε από το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) στη σημερινή τους συνάντηση με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, το ΔΣ της ΔΟΕ επισήμανε ιδιαίτερα ότι «χωρίς διορισμούς και με πολύ λιγότερους αναπληρωτές, τα σχολεία θα έρθουν αντιμέτωπα με τεράστια κενά, ενώ ήδη με τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτιμάται ότι λείπουν από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση περίπου 3.000 εκπαιδευτικοί».

Εξάλλου, επισημάνθηκε ότι οι σχολικές επιτροπές αδυνατούν να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες των σχολείων εξαιτίας της υποχρηματοδότησής τους, ταυτόχρονα δε οι εκπαιδευτικοί έχουν υποστεί σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους και υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον, αφού έχει ανοίξει ο δρόμος για απολύσεις, μετατάξεις, κινητικότητα και στον χώρο της εκπαίδευσης.
«Αυτός ο δρόμος τροφοδοτείται και από το νέο πειθαρχικό καθώς και από τον νόμο για την αξιολόγηση», επισήμανε το ΔΣ της ΔΟΕ.
Εξάλλου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένες θέσεις για τα ζητήματα της παιδείας που τις έχει εκφράσει δημόσια, σημείωσε ότι το βασικό χαρακτηριστικό όλων των αλλαγών στην εκπαίδευση είναι ο κοινός τους στόχος, που συνίσταται στο να «υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τις επιταγές της ΕΕ και στοχεύουν στη διαμόρφωση υποταγμένου εργατικού δυναμικού, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας και σε καθεστώς εργασιακής περιπλάνησης».

«Οι αλλαγές που προωθούνται δεν αφορούν μόνο το λύκειο, αφορούν όλη την εκπαίδευση και την πρωτοβάθμια. Ο αυριανός φθηνός, ευέλικτος εργαζόμενος προετοιμάζεται από πολύ μικρή ηλικία και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, που παρέχεται ακόμα και από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είναι προσαρμοσμένο σε αυτό. Επομένως, πρέπει να ανοίξει ολοκληρωμένα το ζήτημα του περιεχομένου της μόρφωσης», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «ο εκπαιδευτικός να είναι μαζί με τον γονιό, με τον μαθητή, με τον εργαζόμενο».

«Οι γονείς είναι στην πλειοψηφία τους άνεργοι, εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι. Είναι ουσιαστικό ζήτημα η κοινωνική συμμαχία και μέσα στο σχολείο και συνολικότερα, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, ενάντια στη στρατηγική της ΕΕ», είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «στον δρόμο της λαϊκής συμμαχίας είναι δυνατό οι ριζοσπαστικές αγωνιστικές διαθέσεις, που εμφανίζονται αυτό το διάστημα και στον κλάδο των εκπαιδευτικών, να μπολιαστούν με αντοχή, με ενεργή συμμετοχή της πλειοψηφίας του κλάδου στις όποιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να διευρύνονται αυτές ώστε να αντιπαλεύουν το σύνολο της αντιλαϊκής επιδρομής κυβέρνησης- κεφαλαίου- ΕΕ».