Θέλουμε να βοηθηθεί η μεταβατική κυβέρνηση του Καΐρου, ώστε να διασφαλισθεί η εφαρμογή του Οδικού Χάρτη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αίγυπτο συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι σημαντικό να δοθεί χρόνος στην Αίγυπτο, ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και ο περιφερειακός και διεθνής ρόλος που της αξίζει».

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στον τερματισμό της βίας και επεσήμανε ότι πρέπει να αποφευχθούν πράξεις που υπονομεύουν την κοινωνική ειρήνη.

«Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ε.Ε. βλέπουν την Αίγυπτο ως χώρα-κλειδί στην περιοχή, με καίριο ρόλο σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια στη Μεσόγειο, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις, όχι μόνο στον Αραβικό Κόσμο, αλλά και στην Αφρική και στις χώρες του Μαγκρέμπ. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει ειλικρινές ενδιαφέρον όσον αφορά τη σταθερότητα στην Αίγυπτο. Είναι προφανές ότι επιθυμούμε τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, ώστε η Ελλάδα και η Αίγυπτος μαζί, να μπορέσουν να προωθήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή, και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο».

Σχετικά με τη διμερή συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η οικονομική παρουσία της Ελλάδας στην Αίγυπτο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ελληνικές επενδύσεις έχουν φτάσει στο εντυπωσιακό ποσό των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας χαρακτήρισε την κατάσταση στη Συρία ως ιδιαίτερα ανησυχητική. «Η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Παράλληλα, η εύρεση μιας πολιτικής λύσης είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να προχωρήσουμε την πρωτοβουλία της «Γενεύης ΙΙ».

Σχολιάζοντας τη στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι «είναι προφανές πως πρέπει να καταδικαστεί η χρήση βίας γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης, βεβαίως, και της βίας εναντίον χριστιανικών εκκλησιών. Η θρησκευτική και κοινωνική ειρήνη πρέπει να διασφαλισθεί στην Αίγυπτο και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, όπου παρατηρείται έξαρση των εθνοτικών και θρησκευτικών εντάσεων. Οι Χριστιανοί της Αιγύπτου αποτελούν μέρος του πλούτου της χώρας και του ανθρώπινου δυναμικού και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Αιγύπτου. Η Ελλάδα, βεβαίως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας στην Αίγυπτο, των Ελληνικών Κοινοτήτων και του Ελληνικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας. Θέλω να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις Αρχές της χώρας ότι θα δράσουν, ως συνήθως, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση».

Σχολιάζοντας αναφορές περί αναστολής πρωτοκόλλου για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε «ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας παραμένει ένας κοινός στόχος και δεν έχει υπογραφεί ακόμα κάποιο σχετικό μνημόνιο. Όσον αφορά τις ευοίωνες προοπτικές των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, πιστεύω ότι οι προοπτικές αυτές, αντί να δημιουργούν συμμαχίες και να αποκλείουν άλλες χώρες, μπορούν να αποτελέσουν έναν επιπλέον παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή. Θα δεχόμασταν ευχαρίστως τη συμμετοχή της Αιγύπτου σε ενεργειακές πρωτοβουλίες με γειτονικές χώρες στην περιοχή».