Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη Συρία που θα οδηγήσει σε πραγματική λύση υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση για τη Συρία στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για ένα καθαρό σημείο αφετηρίας, που είναι η απερίφραστη καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων ως ειδεχθούς εγκλήματος και η βούληση όλα να κινηθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Έκανε ακόμη λόγο για έναν καθαρό στόχο: «Να διαφυλάξουμε την πολιτική διαδικασία, την προοπτική της Γενεύης ΙΙ».

Ως προς αυτόν τον στόχο ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε δύο μεγάλες δυσκολίες: «Η πρώτη είναι η αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας  να λάβει αποφάσεις. Η δεύτερη και πιο ουσιαστική  είναι η  ίδια η πολύπλοκη και αντιφατική κατάσταση που υπάρχει  στη Συρία πριν και μετά τη χρήση χημικών όπλων».

Αν και σημείωσε πως δεν είναι εύκολο να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική της διεθνούς κοινότητας για μία συνθετική και βιώσιμη πολιτική λύση στη Συρία, τόνισε πως «αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πολιτικής οντότητας, αλλά και την ευρωατλαντική εταιρική σχέση».

Συνοψίζοντας, τόνισε πως «αυτή είναι η πραγματική δυσκολία και η πραγματική υποχρέωση μας: να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε όχι μόνο την αντίδραση απέναντι στο συγκεκριμένο έγκλημα, αλλά και για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη Συρία που θα οδηγεί σε πραγματική λύση».