Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει φάει πολύ «ξύλο» το τελευταίο διάστημα. Η άρνηση του να αλλάξει οτιδήποτε στο πρόγραμμα έχει προκαλέσει την μήνι των βουλευτών της συγκυβέρνησης, ενώ ακόμα και το πρωτογενές πλεόνασμα – που για να είμαστε ακριβείς δεν έχει ακόμα επιτευχθεί – αμφισβητείται ήδη από την αντιπολίτευση.

Δικαίως λοιπόν στην οδό Νίκης υποδέχτηκαν το διορθωμένα στοιχεία για το ΑΕΠ με χαμόγελα. Αυτή, ήταν η καλύτερη είδηση της χρονιάς ως τώρα.

Η αναθεώρηση των στοιχείων για την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο σε 3,8% από 4,6% διασφαλίζει ένα μέσο όρο εξαμήνου 4,7% (από 5,1%) κάτι που καθιστά το στόχο του 4,2% (με βάση τον οποίο έχει συνταχθεί ο προϋπολογισμός) απολύτως εφικτό. Το υπουργείο Οικονομικών είναι συγκρατημένα αισιόδοξο, ότι τελικά η ύφεση μπορεί να «κάτσει» στο 4% του ΑΕΠ, κάτι που θα δώσει ανάσες στον προϋπολογισμό.

Αυτό δεν ήταν αυτονόητα. Ακόμα το Μάιο, το ΔΝΤ χαρακτήριζε ριψοκίνδυνη την πρόβλεψη του 4,2%, η Τράπεζα της Ελλάδος την υπολόγιζε στο 4,6% ενώ το ΙΟΒΕ και ο ΟΟΣΑ είχαν αναθεωρήσει προς το χειρότερο την πρόβλεψη στο 4,8% ως 5%. Η βελτίωση αποτελεί μια σημαντική έκπληξη.

Ο σημαντικότερος λόγος αισιοδοξίας για την κυβέρνηση ωστόσο, είναι ότι η πτώση του ΑΕΠ επιβραδύνεται από το τελευταίο τρίμηνο του 2012, και ότι ο ρυθμός επιβράδυνσης της ύφεσης γίνεται συνεχώς μεγαλύτερος.

Αν οι υπολογισμοί που διέρρευσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών για ύφεση 2,7% επαληθευτούν (κάτι που είναι πιθανό λόγω της εκρηκτικής αύξησης του τουρισμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο) τότε η ύφεση μπορεί να περιοριστεί ακόμα και κάτω από το 4% στη διάρκεια της χρονιάς κάτι που και σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια θα δώσει και τις προσδοκίες των επιχειρηματιών θα ενισχύσει, και τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό σε νέα βάση θα βάλει.

Το στοίχημα είναι να πάρει μπρος η οικονομία και να περάσει σε θετικό πρόσημο ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Αν και αυτό γίνει, θα συνοδευτεί από μια σημαντική αναστροφή της ψυχολογίας στη χώρα και την αγορά, που θα βάλει και το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό σε νέα βάση.

Πιθανόν τότε, η κυβέρνηση να κρίνει σκόπιμο να περιμένει να δρέψει τους καρπούς της ανάπτυξης, δηλαδή να πειστούν οι Έλληνες, ότι τα πράγματα στη χώρα θα πάνε καλύτερα.

Αξίζει να θυμηθεί κανείς, πως όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων χρόνων δείχνουν, ότι οι Έλληνες δεν θεωρούν ότι η χώρα θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να βγει από την κρίση, μια χρονιά ανάκαμψης θα λειτουργήσει ως «θετική έκπληξη». Ας μην ξεχνάμε άλλωστε,  ότι το «γύρισμα» της οικονομίας το 1982/83 ήταν εκείνο που έδωσε την καθοριστική νίκη στη Μάργκαρετ Θάτσερ, μετά από μια τριετία μεγάλης ύφεσης και διόγκωσης της ανεργίας.        

TAGS