Την ανάγκη να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή θέση για τη Συρία υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρέμβασή του στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βίλνιους, με τη συμμετοχή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, με αντικείμενο της ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στη Συρία.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμη ότι χρειάζεται να προετοιμαστεί όσο γίνεται καλύτερα όχι  μόνο η Γενεύη ΙΙ ως διαδικασία, αλλά το ουσιαστικό περιεχόμενο μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης πολιτικής λύσης, χωρίς αποκλεισμούς, που θα βγάλει τη Συρία από το δράμα του εμφυλίου πολέμου, χωρίς να ενισχυθούν οι εκφραστές ακραίων και φονταμενταλιστικών απόψεων.

Αναφερόμενος, τέλος, στη  μεσολαβητική προσπάθεια του αμερικανού ΥΠΕΞ στη Μέση Ανατολή που βασίζεται στην λεπτομερή επεξεργασία όλων των παραμέτρων, επεσήμανε πως μια παρόμοια επεξεργασία πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα και για τη Συρία με στόχο τη σταθεροποίηση όχι μόνο στη Συρία αλλά  και στην ευρύτερη περιοχή.