«Κλειδί» για την κυβέρνηση αποτελεί πλέον το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως άλλωστε κατέστησε σαφές με τις συνεχείς αναφορές του από το βήμα της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος απέστειλε μήνυμα αισιδοξίας πως «η οικονομία μετά από εξι χρόνια ύφεσης αλλάζει σελίδα, γίνεται και πάλι ανταγωνιστική».

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τη «μάχη» που δίνει η κυβέρνηση για να χτίσει «τη νέα Ελλάδα του αύριο», σημειώνοντας ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν πως το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης για τη χώρα μας.

«Για πρώτη φορά πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα», επισήμανε και πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει ότι «καλύπτουμε μόνοι μας τις τρέχουσες ανάγκες του προϋπολογισμού πέρα από τους τόκους και τα χρεολύσια, χωρίς να ζητάμε πρόσθετα δανεικά.», ότι «η χώρα μας στέκεται στα πόδια της» και είναι «το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να βγούμε από τη μνημονιακή πολιτική».

Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι το 70% από το πρωτογενές πλεόνασμα θα πάει, από τις αρχές του 2014, για ελάφρυνση των αδικιών που έχει υποστεί η κοινωνία.

«Ύψιστη προτεραιότητα είναι να δώσουμε μια ανακούφιση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Επόμενη προτεραιότητα να δώσουμε μια ανακούφιση στους ένστολους. Χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι, πετρέλαιο, θα δούμε. Εξαρτάται από το πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η επόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι σκληρή και ο πρωθυπουργός θέλησε από το βήμα της ΔΕΘ να στείλει ένα νέο μήνυμα και στους δανειστές. «Η Ελλάδα τηρεί πλέον τα συμφωνηθέντα και πιάνει τους στόχους της. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και οι δανειστές», είπε.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν προκύψει, κυρίως από τη διαθεσιμότητα αλλά και τις φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων μηνών, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα απ΄ ό,τι συμφωνήθηκε ήδη...μια νέα μετρολογία δεν την αντέχει πια η οικονομία μας».

Μάλιστα σε ό,τι αφορά τη φορολογία, ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι τα βάρη των φορολογουμένων το 2013 ήταν δυσβάσταχτα καθώς οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν υπόλοιπα φόρων από τα τρία τελευταία χρόνια, ωστόσο δεσμεύθηκε ότι «από την επόμενη χρονιά, θα πληρώνουν όλοι πολύ πιο λογικά ποσά».

«Στόχος μας είναι και παραμένει: να πληρώνουν όλοι από λίγα και ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Όχι να συνθλίβονται οι αδύναμοι και να ξεφεύγουν πάντα οι ισχυροί. Και να ελαφρύνουμε τελικά την επιβάρυνση της μεσαίας τάξης που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Και η ραχοκοκαλιά και της κοινωνίας και της δημοκρατίας», εξήγησε.

Πρόθεσή του, όπως είπε, είναι ο ενίαιος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων να μειωθεί στο 15%, αλλά και να έχουμε χαμηλότερο ΦΠΑ από το σημερινό για τα περισσότερα είδη.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η χώρα γυρίζει σελίδα, βγαίνει σιγά-σιγά από την κρίση και βάζει στο περιθώριο τα άκρα και τις ακρότητες», σημειώνοντας ότι «όσο βελτιώνεται η κατάσταση - και στην οικονομία και στη δημόσια ασφάλεια - τόσο θα μπαίνουν οι ακραίοι στο περιθώριο.Όσο η Ελλάδα θα αναδεικνύεται ως δύναμη σταθερότητας σε μια όλο και πιο ασταθή περιοχή, τόσο ο ελληνικός λαός θα αφήνει στο περιθώριο δυνάμεις αποσταθεροποίησης και εξτρεμισμού».

Τέλος, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενότητας, λέγοντας πως «αυτή η Πατρίδα ανήκει σε όλους και όλοι μαζί θα τη σώσουμε. Εκτός από εκείνους που δεν θέλουν να σωθεί, που θέλουν το λαό διχασμένο και τη χώρα απομονωμένη».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς, όπου κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα διακυβέρνησής του, υπογράμμισε ότι σταθεροποιήθηκε η χώρα, η οποία βρισκόταν «στο χείλος της χρεοκοπίας», και απετράπη ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ.

«Αποτρέψαμε την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη και η Ελλάδα είναι πολύ πιο υπολογίσιμη στην περιοχή της και θα γίνει ακόμη πιο υπολογίσιμη και ισχυρή», είπε και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα είναι μια μοναδική νησίδα σταθερότητας σε μια ολοένα και πιο ασταθή περιοχή».

«Δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσω τη χώρα μιλώντας για πρόωρες εκλογές»

Την ίδια ώρα, τη διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα και να συνεχιστεί η λιτότητα δίνει, με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει πως «οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια ή διευκόλυνση δοθεί στην Ελλάδα θα δοθεί βάσει της προηγούμενης συμφωνίας, όχι ύστερα από νέα συμφωνία... Δεν θα είναι "νέα μνημόνια- νέοι επαχθεις όροι", όπως κραυγάζουν κάποιοι».

Στο ερώτημα εάν, στην περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν για νέα μέτρα, θα προσφύγει στις κάλπες, αναφέρει πως «κάναμε όσα συμφωνήσαμε. Θα τα κάνουμε μέχρι κεραίας, αλλά επιπρόσθετα μέτρα δεν θα πάρουμε. Ούτε επιτρέπεται να αποσταθεροποιήσω τη χώρα μιλώντας για πρόωρες εκλογές, τώρα που η Ελλάδα σταθεροποιείται» τόνισε.

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς απορρίπτει την πιθανότητα "κοινοβουλευτικού ατυχήματος" αλλά δηλώνει πως «στην περίπτωση που βουλευτές της πλειοψηφίας αρνηθούν να στηρίξουν κυβερνητικό νομοσχέδιο, τότε αυτό δεν θα είναι ατύχημα αλλά δολιοφθορά».