Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Το σκληρό τους πρόσωπο αναμένεται να δείξουν για ακόμη μια φορά στην ελληνική κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι επιστρέφουν στην χώρα σε λίγες ημέρες.

Με φόντο τις γερμανικές εκλογές οι τροϊκανοί έρχονται για να αρχίσουν τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ έχουν περάσει το μήνυμα πως νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δεν θα γίνουν δεκτές.

Η νέα αυτή διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη έχει παραδεχθεί και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος ωστόσο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Εν μέσω του καλοκαιριού η κυβέρνηση έδωσε αγώνα δρόμου για να καλύψει τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης του 1 δισ. ευρώ ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένη γίνεται κατά την έλευση των δανειστών.

Ωστόσο τον τελευταίο μήνα, τα μηνύματα που στέλνουν οι ευρωπαίοι δανειστές αφορούν σε νέο δάνειο που θα αναγκαστεί να λάβει η χώρα μας ακόμη και το 2014, προκαταβάλλοντας στην ουσία την αποτυχία του προγράμματος.

Οι δανειστές πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις, με κυριότερη την αμυντική βιομηχανία. Πριν καν αρχίσουν την αξιολόγηση της οικονομίας οι τροϊκανοί ακύρωσαν με ένα email την αξιοπιστία των σχεδίων της ελληνικής πλευράς για εκκαθάριση εν λειτουργία των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ καθώς θεωρούν ότι δεν εξασφαλίζουν την εξυγίανση και την πώλησή τους σε ιδιώτες και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει. Έτσι, ζητούν να παραμείνει ως εναλλακτική το κλείσιμο των επιχειρήσεων, χωρίς μάλιστα να δοθούν αποζημιώσεις στους εργαζόμενους.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολες, αφού η ελληνική κυβέρνηση όπως έχει ήδη γράψει το newpost, θα αναζητήσει μια λύση με πολιτικά χαρακτηριστικά που θα προβλέπει εκκαθάριση εν λειτουργία σε βάθος χρόνου (ενδεχομένως 5ετίας), ώστε να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, καθώς σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο αυτή είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή για το ελληνικό δημόσιο σε σχέση με το «λουκέτο».

Επίσης, στην ατζεντα των συζητήσεων θα βρεθεί ο προϋπολογισμός του 2014 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2014 - 2017. Η περίοδος αυτή έχει αποτελέσει και το σημείο τριβής μεταξύ ΕΕ. και ΔΝΤ αφού η πρώτη υπολογίζει ότι το διάστημα 2015-2017 η χώρα μας θα έχει χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 4 δισ. ευρώ ενώ από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει κενό περί τα 4,3 δισ. ευρώ.

Το Δημόσιο θα βρεθεί για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο των συζητήσεων αφού το φθινόπωρο θα αναζητούν οι επόμενοι 12.500 υπάλληλοι της κινητικότητας, ενώ πλούσια θα είναι η ατζέντα και στο πεδίο των φόρων. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι θα πέσει και πάλι ο ενιαίος φόρος ακινήτων καθώς η τρόικα από την αρχή αμφισβητεί την αποδοτικότητα του εν λόγω φόρου και επιμένει ότι θα πρέπει να συνεχίσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ.

Παράλληλα η τρόικα θα αξιολογήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Όπως έχει ήδη διαμηνύσει νέες καθυστερήσεις δεν θα γίνουν δεκτές, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για πέρασμα του ελέγχου του ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες ή σε έναν διεθνή φορέα, αν και ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο πρωθυπουργός διέψευσαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Επίσης η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απασχολήσει κυβέρνηση και δανειστές. Ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού οι προθέσεις της κυβέρνησης για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών έχουν γίνει γνωστές, προκαλώντας τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό. Παρά τις όποιες αντιδράσεις στο ελληνικό έδαφος, οι ευρωπαίοι από την πλευρά τους έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των "κόκκινων δανείων" ζητώντας να βρεθεί λύση άμεσα. 

Τέλος, στις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα βρεθεί μεταξύ άλλων και το άνοιγμα των αγορών. Και στο πεδίο αυτό έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις με την τρόικα να ζητεί άμεσα την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.