Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

To μήνυμα εστάλη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό προς τους πιστωτές και ήταν ηχηρό: «Όχι νέα μέτρα. Τηρούμε τα συμφωνηθέντα. Τηρήστε και εσείς ότι έχουμε συμφωνήσει». Από το βήμα της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε τα όρια και τις κόκκινες γραμμές ενόψει και της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Η πρωθυπουργική ομιλία είχε πολλά σημεία, αλλά το κεντρικό ήταν ο στρατηγικός στόχος της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτός είναι και το κλειδί για πολλές από τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και πάνω σε αυτόν θα οικοδομηθεί και ο επικείμενος προϋπολογισμός.

Η στρατηγική του Αντ. Σαμαρά αποτυπώθηκε πλήρως στη ΔΕΘ και αναδείχθηκαν δυο κομβικοί στόχοι, ενόψει και της διαπραγμάτευσης που θα γίνει με την τρόικα: ο ένας είναι η αποφυγή των νέων μέτρων και ο δεύτερος είναι να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα έτη, χωρίς να υπάρξει ένα νέο μνημόνιο.

Παράλληλα, αναμένει και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως είπε στη ΔΕΘ, στα πλαίσια της υλοποίησης των δεσμεύσεων από την πλευρά των πιστωτών.

Για να κερδίσει τη μάχη της διαπραγμάτευσης, η Αθήνα έχει κάποια δυνατά όπλα, αυτά είναι, η καλή τουριστική περίοδος, το πρωτογενές πλεόνασμα και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Α) Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μίλησε στη ΔΕΘ για την καλή χρονιά του τουρισμού που βοηθάει πάρα πολύ την ελληνική οικονομία. Αυτή η καλή περίοδος, άλλαξε τα δεδομένα και την περασμένη Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψε σημαντικά μικρότερη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το 2ο τρίμηνο του έτους, έναντι της αρχικής εκτίμησης (3,8% από 4,6%).

Β) Στο πεδίο της υλοποίησης των προαπαιτούμενων, από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται αισιοδοξία και μιλάνε για την επίτευξη βασικών μνημονιακών υποχρεώσεων, όπως αυτή της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, και την απουσία δημοσιονομικού κενού ως τα τέλη του 2014. Επίσης, υπάρχει εντολή για να προχωρήσει ικανοποιητικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ότι το χαμένο έδαφος θα καλυφθεί την προσεχή χρονιά.

Γ) Το τρίτο όπλο είναι η δυναμική επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος, έναντι στόχου για ισοσκελισμένο πρωτογενές αποτέλεσμα. Το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 2,64 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες τον Αύγουστο, τα δημόσια έσοδα ξεπέρασαν κατά 300 εκατ. ευρώ τον μνημονιακό στόχο.

Η ελληνική κυβέρνηση όμως για να ισχυροποιήσει τη θέση της έναντι της τρόικας, οι επικεφαλείς της οποίας φθάνουν στις 22 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, ανήμερα των γερμανικών εκλογών, πρέπει να τρέξει για να κλείσει τις εξής εκκρεμότητες, ώστε να εκταμιευθεί και η επόμενη δανειακή υποδόση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ύψους 1 δισ. ευρώ:


* Ολοκλήρωση της μετακίνησης των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλων 12.500 υπαλλήλων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.


* Λήψη οριστικών αποφάσεων για την αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, ώστε οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν ως τα τέλη Δεκεμβρίου.


* Ρύθμιση των οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και να έχουν εκκαθαριστεί οι οφειλές αυτές μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

* Θέσπιση νέου κώδικα φορολογικής δικονομίας