«Η χώρα βρίσκεται στην ανηφόρα αλλά και στην τελική στροφή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος, μιλώντας σε παραγωγικούς φορείς, επιμελητήρια και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «έχουμε διανύσει σχεδόν τα 4/5 του δρόμου που οδηγεί στην οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση και τη στενή εποπτεία των εταίρων και πιστωτών μας».

Παραδέχθηκε ακόμη «η κρίση έχει επηρεάσει την εθνική μας κυριαρχία στα θέματα οικονομικής, δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Και αυτό δεν το αντέχει καμία κοινωνία».

«Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει Σχέδιο Β΄»

Αφού επισήμανε πως αυτό που βασανίζει την κοινωνία είναι μια αμφιβολία για το αν πράγματι βγαίνει αυτό το πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε ότι πως «ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει σχέδιο Β΄» και δυνατότητα να γίνουν λιγότερες θυσίες.

Όποιος λέει κάτι διαφορετικό, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, «είτε δεν το καταλαβαίνει είτε λέει ψέματα».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «είναι θλιβερό να ξαναγυρίζει επίσημα, επιθετικά στην πολιτική της μονομερούς καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων και της αναστολής εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά μόνο πριν ξεσπάσει η κρίση - το 2007, το 2008, αρχές του 2009, καθώς και «αν υπήρχε εξαρχής κοινωνική και πολιτική συναίνεση».

Σχετικά με την οικονομία της χώρας, ο κ. Βενιζέλος, υποστήριξε ότι «Πετύχαμε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους. Με τα 41 δις ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διασφαλίσαμε τις καταθέσεις. Στόχος μας η αύξηση του ΑΕΠ».

Όσον αφορά στα σενάρια περί εκλογών, σχολίασε ότι πρόκειται για αστεία σενάρια και αστεία δημοσιεύματα. Δεν πρόκειται να πάμε σε πρόωρες εκλογές». Η προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης δεν είναι μία συμφωνία που αφορά τα δύο κόμματα είναι εθνικόι σχέδιο ανασυγκρότησης, πρόσθεσε.

Ως προς τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, επεσήμανε ότι «χρειαζόμαστε κοινωνική δικαιοσύνη και ένα ορθό φορολογικό σύστημα. Η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας».

«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη εθνική συμφωνία»

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι «χρειαζόμαστε μια μεγάλη εθνική συμφωνία», το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, η οποία πρέπει να στηριχθεί από το κράτος, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

«Όχι» νέα μέτρα

Μια ημέρα μετά από τον Πρωθυπουργό και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται ισχυρή στήριξη στις διαρθωτικές αλλαγγές.

«Φρένο» στα σενάρια πρόωρων εκλογών

Αναπτύσσοντας τις πολιτικές προϋποθέσεις για να πετύχει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα, διαψεύδοντας δημοσιεύματα περί πρόωρων εκλογών. «Η χώρα χρειάζεται χρόνο, η οικονομία χρειάζεται χρόνο», είπε.

«Να τακτοποιήσουμε τους μικροομολογιούχους»

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στους μικροομολογιούχους, σημειώνοντας: «δεν τους ξεχάσαμε και πρέπει να τους τακτοποιήσουμε».