Συνολική ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων και όχι εναλλαγή των «χαλίφηδων» στην κυβερνητική καρέκλα είναι η απάντηση του ΚΚΕ στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για ανένδοτο αγώνα κατά της κυβέρνησης και της τρόικας. 

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει ανένδοτος αγώνας με τα στελέχη του εργοπατερισμού του ΠΑΣΟΚ τα οποία έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό «βλαχοδήμαρχοι» του προέδρου Αλ. Τσίπρα παραπέμπει στη λαϊκή παροιμία: «Η καμήλα δεν βλέπει την καμπούρα της, βλέπει των άλλων και γελάει».

Αναλυτικά:


«Το ζητούμενο είναι ο λαός να βάλει τη σφραγίδα του στις όποιες πολιτικές εξελίξεις προκύψουν, ενοποιώντας την πάλη του ενάντια στη φοροληστεία, τις απολύσεις, την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, με την πάλη για ριζικές αλλαγές προς όφελός του. Χωρίς αναμονή και προσδοκία για δήθεν λύσεις «από τα πάνω», όπως αυτή που υπόσχεται η κυβέρνηση για μια ελάφρυνση του χρέους ή η αξιωματική αντιπολίτευση για ένα κούρεμα του χρέους. Αποτελούν δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, που θα το ξαναπληρώσει πανάκριβα ο λαός».

«Πώς θα κάνει τον ανένδοτο αγώνα ο ΣΥΡΙΖΑ; Με τα στελέχη του «εργατοπατερισμού» του ΠΑΣΟΚ, που έχουν μετακομίσει στο ΣΥΡΙΖΑ ή με τους «υγιείς» επιχειρηματίες και το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων; Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας που απαντά σήμερα στην ανάγκη ο λαός μας να υπερασπίσει τα δικαιώματά του, αλλά κυρίως να βάλει πλώρη για τη δική του εξουσία, όχι εναλλάσσοντας «χαλίφηδες» του νέου διπολισμού στην κυβερνητική καρέκλα, αλλά ανατρέποντας συνολικά την εξουσία των μονοπωλίων που φέρνει τα διαρκή μνημόνια σε βάρος του λαού».

«Το ότι σήμερα διαφοροποιούνται σε σχέση με το ευρώ – και μόνο – αυτό δεν τις φέρνει κοντά στις θέσεις του ΚΚΕ. Τις φέρνει πιο κοντά σε τμήματα του κεφαλαίου που προβληματίζονται για τα δικά τους συμφέροντα σε σχέση με το νόμισμα και το διαχειριστικό μείγμα που θα χρησιμοποιηθεί. Κι αυτό υπάρχει σε όλη την ΕΕ. Αυτή η προοπτική δεν είναι φιλολαϊκή. Αν ήταν, τότε θα ήταν φιλολαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, που δεν έχει ευρώ, είναι όμως στην ΕΕ και ακολουθεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης με ό,τι αντιλαϊκό συνεπάγεται. Το ΚΚΕ μιλάει για αποδέσμευση από την ΕΕ, εννοείται και το ευρώ, αλλά ταυτόχρονα και για άλλο, ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, να πάρει ο λαός στα χέρια του την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας».

«¨Η καμήλα δεν βλέπει την καμπούρα της, βλέπει των άλλων και γελάει¨, λέει ο λαός μας. Έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τους «βλαχοδήμαρχους» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να κρύψει ότι και οι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς την ίδια αντιλαϊκή πολιτική υλοποιούν. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, μ’ αυτές τις πολιτικές δυνάμεις, στήριξε τους ίδιους δημάρχους απέναντι στους υποψήφιους του ΚΚΕ. Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ δεν είναι διαφορετική από το κεντρικό στο τοπικό επίπεδο, πολύ περισσότερο που οι δήμοι και οι περιφέρειες πλέον αποτελούν, αιρετά μεν, αλλά κρατικά όργανα».

TAGS