current views are: 1

9 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση03:44

«Αν μας εξωθήσετε, θα προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες»

Λίγες μόνο ώρες μετά την επίσκεψη  του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη που  η Κουμουνδούρου μίλησε για «επίσκεψη ενός κυνηγημένου», ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για την τριήμερη παρουσία του στην συμπρωτεύουσα όπου σκοπεύει να παρουσιάσει αναλυτικά και το πρόγραμμα του κόμματος του.

Δημοσίευση 03:44’
αρθρο-newpost

Λίγες μόνο ώρες μετά την επίσκεψη  του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη που  η Κουμουνδούρου μίλησε για «επίσκεψη ενός κυνηγημένου», ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για την τριήμερη παρουσία του στην συμπρωτεύουσα όπου σκοπεύει να παρουσιάσει αναλυτικά και το πρόγραμμα του κόμματος του.

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Λίγες μόνο ώρες μετά την επίσκεψη  του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη που η Κουμουνδούρου μίλησε για «επίσκεψη ενός κυνηγημένου», ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για την τριήμερη παρουσία του στην συμπρωτεύουσα όπου σκοπεύει να παρουσιάσει αναλυτικά και το πρόγραμμα του κόμματος του.

Η τριήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα θα ξεκινήσει από την Παρασκευή το απόγευμα όπου θα πάρει μέρος στην ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους ενώ την επομένη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισκεφθεί τα περίπτερα της ΔΕΘ και θα μιλήσει με τους παραγωγικούς φορείς.

Την Κυριακή το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη τύπου ακολουθώντας με αυτό τον τρόπο όλο το τελετουργικό της έκθεσης που όπως λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου απέφυγε ο Αντ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην συμπρωτεύουσα σκοπεύει  να ανοίξει τα χαρτιά του για όλα τα θέματα . Από το πως θα κυβερνήσει, με ποιους θα κάνει συμμαχίες και φυσικά το πώς θα χειριστεί τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Μιλώντας πάντως στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα στίγμα των προθέσεων του όταν ρωτήθηκε για το πώς θα απεγκλωβιστεί η χώρα από τα μνημόνια και πως θα διαχειριστεί το χρέος.

«Κοιτάξτε, αν δεν δεχτούν πάγωμα τόκων θα είναι σαν να θέλουν οι ίδιοι να οδηγήσουν τα πράγματα σε αδιέξοδο, πράγμα που θεωρώ ανορθολογικό όχι γιατί θα μας λυπηθούν, αλλά γιατί απλά δεν τους συμφέρει μια τέτοια προοπτική που θα θέσει σε διακινδύνευση την ίδια τη συνοχή της ευρωζώνης. Αλλά ακόμη κι αν αυτό συμβεί αρχικά, στο πλαίσιο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, τότε κι εμείς θα απαντήσουμε με τον δέοντα τρόπο.

Οι μονομερείς ενέργειες σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους δεν αποτελούν επιθυμία μας, αλλά αν μας εξωθήσουν σε αυτές, δε θα διστάσουμε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια του λαού μας, την ίδια τη κυριαρχία της χώρας μας. Ξέρετε, εμείς δεν είμαστε ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε ΝΔ, για να παριστάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε, και στην ουσία να έχουμε πει από την αρχή ναι σε όλα.

Και το κυριότερο εμάς δε μας κρατάνε από λίστες Λαγκάρντ και SIEMENS για να μας εκβιάζουν. Από εκεί και πέρα, είναι απλοϊκό και ανόητο να ισχυρίζεται κανείς ότι αυτή η στάση οδηγεί αυτομάτως σε έξοδο από το ευρώ. Κανείς δεν μπορεί να μας «αποβάλει» από τη ζώνη του ευρώ και στην περίπτωση που αναφέρετε θα διεξαχθεί μια αληθινά σκληρή διαπραγμάτευση ώστε να βρεθεί μια αληθινά βιώσιμη λύση για όλους. Και πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Είμαι σίγουρος.

Συνεπώς, η λύση που προτείνουμε για διάσκεψη στo πλαίσιο αυτής του Λονδίνου για τη Γερμανία το 1953, που θα κάνει βιώσιμο το χρέος, με αναστολή πληρωμής τόκων βάσει της ρήτρας ανάπτυξης, έως ότου δηλαδή η οικονομία επανέλθει σε ρυθμούς μεγέθυνσης, είναι η μόνη ρεαλιστική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη που σήμερα απειλείται από την ανακύκλωση και αναζωπύρωση της κρίσης σε όλο το Νότο. Και πιστεύω ότι μόλις κερδίσουμε, δε θα είμαστε μόνοι απέναντι στην Μέρκελ. Αυτή τη λύση θα τη προκρίνουν και θα στηρίζουν ευρύτερες δυνάμεις και όχι μόνο στο Νότο. Ακόμη και στην ίδια την Γερμανία».

 


σχετικα αρθρα