Δεν θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα σε περίπτωση συνομολόγησης νέου Μνημονίου ξεκαθάρισε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο βήμα FM o κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «απολύτως βέβαιο» ότι δεν θα ληφθούν μέτρα που θα επιδεινώσουν περαιτέρω το εισόδημα των πολιτών, ενώ αναφερόμενος στον ΟΣΕ, για τον οποίο κυριακάτικο δημοσιεύματα υποστήριζε ότι έχει ληφθεί απόφαση λουκέτου, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Δεν υφίσταται κανένα τέτοιο θέμα».

O κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η έμφαση θα δοθεί πλέον στις διαρθρωτικές αλλαγές και έφερε ως παράδειγμα την άρση του καμποτάζ, αποδίδοντας σε αυτό μεγάλο μέρος της αύξησης των εσόδων από τον τουρισμό λόγω της κρουαζιέρας.

Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης προανήγγειλε ουσιαστικά διεύρυνση των κριτηρίων για τους δικαιούχους, παραπέμποντας όμως για τις τελικές αποφάσεις στο πόρισμα σχετικά συσταθείσης ειδικής επιτροπής.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ρεαλιστική και μετρημένη την εμφάνιση και τις διαπιστώσεις του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και επανέλαβε ότι το 70% του πλεονάσματος, σε περίπτωση επίτευξής του, μπορεί να δοθεί σε στόχους που εξυπηρετούν την κοινωνική συνοχή, βάσει της συμφωνίας με την τρόικα.

Εμφανίστηκε πάντως επιφυλακτικός στο να προεξοφλήσει από τώρα την επίτευξή του.

Επιβεβαιώνοντας το χρηματοδοτικό κενό των 4.5 δισ. για το 2014, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η προοπτική επανόδου στις αγορές θα κριθεί ανάλογα με τις προϋποθέσεις.

Μιλώντας για τις αμυντικές βιομηχανίες, ο κ. Στουρνάρας στάθηκε ιδιαίτερα στις παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις που ελάμβαναν προκειμένου να εξασφαλίζουν τη «βιωσιμότητά» τους και ανέφερε ότι από κοινού με την κυρία Γεννηματά (για την οποία είπε ότι διατηρούν άριστη συνεργασία) προσπαθούν να θεμελιώσουν τεχνοκρατικά την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην τρόικα.

«Με αυτά τα χρήματα θα δίναμε ένα ακόμη Ε.Κ.Α.Σ», είπε ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στος παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις των τριών αμυντικών βιομηχανιών.