Μετά τις απειλές που έχουν εκτοξευθεί από το καθεστώς του Άσαντ και το Ιράν για επίθεση σε όσες χώρες συμμαχήσουν σε επιχειρήσεις κατά της Δαμασκού, η Άγκυρα έχει σημάνει συναγερμό.

Συγκεκριμένα συστοιχίες Πάτριοτ έχουν αναπτυχθεί στο Καχραμανμαρά και στο Ιντζιρλίκ και έχουν τεθεί σε 24ωρη ετοιμότητα ενώπιον μιας πιθανής πυραυλικής επίθεσης από την συριακή πλευρά. Παράλληλα ελέγχεται κάθε κίνηση στα σύνορα με την Συρία ακόμα και το βράδυ με θερμικές κάμερες.

Τα πυραυλικά αμυντικά συστήματα Πάτριοτ ενισχύθηκαν στην Τουρκία μετά από αίτημα της Άγκυρας προς το ΝΑΤΟ.

Στα πλαίσια των συμμαχικών υποχρεώσεων, η Ολλανδία έστειλε συστοιχίες Πάτριοτ . Αυτές μαζί με τον Ολλανδό συνταγματάρχη Πέτερ Κόνιγκ εγκαταστάθηκαν περιμετρικά του Ιντζιρλίκ και εντάχθηκαν στη Διοίκηση Στρατοχορωφυλακής Σεϊχάν.

Στη Τουρκία έχουν σταλεί συστιχίες πυραύλων Πάτριοτ και από τη Γερμανία καθώς επίσης και από τις ΗΠΑ προκειμένου να ενισχύσουν στην Τουρκία την πυραυλική της ομπρέλα.

Τα συστήματα αυτά έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες πόλεις για την άμυνά τους.

Ο υπουργός εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ ανέφερε πως στα πλαίσια του πρώτου σταδίου ολοκληρωμένης Διοίκησης Συνόρων, στάλθηκαν σε αστυνομικές μονάδες που βρίσκονται στις συνοριακές πύλες με την Συρία, 3 τεμάχια ηλεκτρονικού εξοπλισμού έρευνας εγγράφων, 2 θερμικές κάμερες, 5 τεμάχια κιάλια νυκτός, 5 πύλες-ανιχνευτές μετάλλου, και 6 συστήματα μικροσκοπίου.

Ο Γκιουλέρ ανακοίνωσε πως ενισχύονται συνεχώς με δυνάμεις ασφαλείας τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Γ.Κοκ.