Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Με πράξεις και λόγια, η Κουμουνδούρου ξεδιπλώνει μια στρατηγική ως το τέλος του έτους, που βασίζεται ουσιαστικά σε μια παράμετρο: Να ασκηθεί τέτοια πίεση στην κυβέρνηση στο κοινωνικό πεδίο, ώστε αυτή να κλονιστεί και να αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τις εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, μέσα σε κλίμα κυβερνητικής κατάρρευσης, ώστε να μεγιστοποιήσει τα δικά του οφέλη. Η σύλληψη αυτής της στρατηγικής ξεκίνησε με το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαθεσιμότητας και των νοσοκομείων.

Στην Κουμουνδούρου είχαν την ελπίδα, ότι από την ΕΡΤ, τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, τα νοσοκομεία και τα σχολεία θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο, που θα λειτουργούσε υπό μορφή χιονοστιβάδας στο κοινωνικό πεδίο.

Ως τώρα αυτό δεν επαληθεύτηκε, και αυτός είναι ο πρώτος πονοκέφαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαδηλώσεις στη ΔΕΘ, στις οποίες είχαν επενδυθεί πολλά δεν ήταν κακές, επιβεβαίωσαν όμως για μια ακόμα φορά ότι λαοθάλασσες δεν ξεχύνονται στους δρόμους για να ανατρέψουν την κυβέρνηση, με λίγα λόγια ότι το «κίνημα» στο οποίο τόσα πολλά επενδύει η Κουμουνδούρου δεν υπάρχει στο βαθμό που το χρειάζονται.

Το επόμενο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η παιδεία, και οι κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα Σεπτέμβρη. Αν και εκεί λείπει η συμμετοχή και η διάρκεια, τότε ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχτεί φρούδες ελπίδες και η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει ανάσες ως το Μάιο.

Αυτός είναι ο δεύτερος πονοκέφαλος για το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ξέρει ότι ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ του. Στην Κουμουνδούρου καταλαβαίνουν αρκετά από οικονομικά, ώστε να αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση βελτιώνεται, τόσο δημοσιονομικά, όσο και στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας.

Βεβαίως χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου, αυτό που καταλαβαίνουν ωστόσο στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα πρέπει να έχουν έρθει στην εξουσία πριν συμβεί αυτό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, το μήνυμα τους, ότι η ασκούμενη πολιτική είναι καταστροφική δεν θα είναι καθόλου πειστικό, και η διάθεση του κόσμου να μπει σε περιπέτειες - κάτι που δεν απέκλεισε ο κ. Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη στην «Κυριακάτική Ελευθεροτυπία» - πολύ μικρότερη από ότι τώρα, που βρίσκεται σε απελπισία.

Γι’ αυτό προσπαθούν να πουν, πως όλα όσα υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός είναι εικονική πραγματικότητα. Κάνει πάντως εντύπωση η σπουδή του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, να χαρακτηρίσουν «παραληρηματική» την μάλλον ψύχραιμη ομιλία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ όπως και η προσπάθεια τους, και μια προσπάθεια πλήρους απαξίωσης των δεδομένων, με το επιχείρημα ότι ο κ. Σαμαράς «βλέπει» πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη στα ερείπια της ύφεσης και της ισοπέδωσης.                

Η τρίτη πηγή ανησυχίας για το ΣΥΡΙΖΑ είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και 2015, έχει ήδη τονίσει ότι θα χρειαστεί τρίτο μνημόνιο και προσπαθεί να περάσει το μήνυμα, πως η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο. Εδώ ωστόσο, η ανησυχία είναι ότι μπορεί οι δανειστές να ζητήσουν πριν από τις εκλογές και την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκαναν το 2011 με τη ΝΔ.

Στην Κουμουνδούρου θα ήθελαν να πάνε στις εκλογές καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να υπογράψει ένα τρίτο επαχθές μνημόνιο. Καθόλου δεν θα ήθελαν να πάνε σε εκλογές πάντως έχοντας αρνηθεί να δεσμευτούν οι ίδιοι σε ένα νέο μνημόνιο, και έχοντας αναλάβει την ευθύνη για μια σύγκρουση με τους εταίρους, πριν καν γίνουν κυβέρνηση, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα τρομάξουν οι «νοικοκυραίοι» και ότι ο Σαμαράς θα βρεθεί με μπόλικα όπλα στη φαρέτρα του.