Τις επόμενες μέρες αναμένεται να επιχειρηθεί εκ νέου το «άναμμα της φλόγας» στο οικόπεδο 12 της Κύπρου, το οποίο και θα αποκαλύψει την ποιότητα και τι κέρδη μπορεί να αποφέρει.

Όλη η Μεγαλόνησος περιμένει με «κομμένη την ανάσα» το αποτέλεσμα καθώς υπάρχει η ελπίδα ότι αν τελικά κρύβεται θησαυρός στα έγκατα της, θα μπορέσει να σωθεί οικονομικά.

Ο ειδικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Κύπρου δρ Κωνσταντίνος Χατζηστάσου δήλωσε ότι “οι δοκιμές παραγωγής, γνωστές και ως drill stem tests, αποτελούν ορόσημο στην αξιοποίηση ενός πεδίου υδρογονανθράκων .

Η συγκεκριμένη διαδικασία αποσκοπεί στην ποσοτικοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, στον καθορισμό της πίεσης των ρευστών είτε πρόκειται για πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή άλλα αέρια ή υγρούς υδρογονάνθρακες στο κοίτασμα. Επίσης, εξάγονται συμπεράσματα και επιβεβαιώνεται η ικανότητα ροής του φυσικού αερίου, όπως και τα όρια και η έκταση του σχηματισμού.

Επίσης, όπως σημειώνει ο καθηγητής, οι δοκιμές παραγωγής στοχεύουν στο να ληφθεί δείγμα φυσικού αερίου για χημική ανάλυση που θα προσδιορίσει τη σύνθεση και την ποιότητά του.

Όσο για το χρώμα της φλόγας, αναμένεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να είναι βαθύ γαλάζιο αντικατοπτρίζοντας την εξαιρετική ποιότητα του φυσικού αερίου που ενδέχεται να είναι αμιγές μεθάνιο.

Όμως το κοίτασμα, θα έχει μεγαλύτερη αξία αν μαζί με το φυσικό αέριο εντοπισθούν και συμπυκνώματα αερίου (gas condensates).

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης από την πλευρά του υποστήριξε ότι το χρώμα της φλόγας δεν έχει καμία σημασία στο αρχικό στάδιο.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από την Noble η φλόγα δεν αναμένεται να είναι μπλε χρώματος, αλλά πορτοκαλοκίτρινη, ενώ οι μετρήσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα σταλούν για ανάλυση στο Χιούστον, έδρα της εταιρείας.

Ανέφερε επίσης, ότι μέχρι τα τέλη του μήνα ή στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις σχετικά με την ποιότητα, τη ροή και την πίεση του φυσικού αερίου.

Πάντως η διαδικασία άντλησης του φυσικού αερίου (drill stem test) από τα 5000 μέτρα απαιτεί περισσότερες ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση.

Οι επιστήμονες και το τεχνικό προσωπικό της Noble πάνω στο γεωτρύπανο «ENSCO 5006», δουλεύουν νυχθημερόν για να αποκαταστήσουν τα μηχανικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πρώτη προσπάθεια άναμμα της φλόγας.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Κύπρου Χαράλαμπος Έλληνας δήλωσε ότι γίνονται ενέργειες για αντικατάσταση της βαλβίδας που δεν είχε ανταποκριθεί σύμφωνα με τα αναμενόμενα για τη σταθεροποίηση της πίεσης στη ροή του αερίου. Κάτι που δεν επέτρεψε το άναμμα της φλόγας, αφού υπάρχει αστάθεια ροής η οποία με της σειρά της δημιουργούσε σειρά προβλημάτων.

Ωστόσο πληροφορίες από τη Λευκωσία ανέφεραν ότι ότι το πρώτο πρόβλημα που προκάλεσε την καθυστέρηση ήταν πως η γεώτρηση είχε μικρό πάχος στην επιφάνεια του κοιτάσματος.

Γεγονός που διαπιστώθηκε εκ των υστέρων καθώς πάντα υπάρχουν άγνωστα τεχνικά δεδομένα.

Γ.Κοκ.