Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Από τα μέσα του Αυγούστου, όταν οι εκπτώσεις δεν είχαν ακόμη δώσει στην αγορά την «ανάσα» που χρειαζόταν, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είχε ήδη εκδώσει ανακοινώσεις με τις οποίες ζητούσε τη μείωση του μισθού των εμποροϋπαλλήλων.

Σήμερα επανέρχεται με συγκεκριμένη πρόταση μείωσης κατά 13%.

Από τις προτάσεις του, αποστάσεις παίρνουν οι έμποροι που αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν συμφωνούν, ενώ οι υπάλληλοι διαμηνύουν: «Δεν θα περάσει».

Εμποροϋπάλληλοι: «Δεν θα δεχτούμε καμία μείωση

Οι εμποροϋπάλληλοι πνέουν μένεα κατά του προέδρου της ΕΣΕΕ, με τον οποίο πάντως είχαν απόλυτη σύμπνοια απόψεων μέχρι και την αρχή του καλοκαιριού.

«Θεωρούμε απαράδεκτες τις παρεμβάσεις Κορκίδη. Δεν ήρθε να συζητήσει μαζί μας και να διαπραγματευτεί. Στα κανάλια περιφέρεται και συμπεριφέρεται πετώντας νούμερα, για να προκαταβάλει το αποτέλεσμα», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θάνος Βασιλόπουλος.

Μάλιστα ο κ. Βασιλόπουλος θυμίζει ότι « Έχουμε συμφωνήσει και έχουμε υπογράψει συλλογική σύμβαση στην οποία ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ γραπτώς δηλώνει καθαρά οτι οποιαδήποτε μείωση των μισθών δεν είναι προς όφελος του εμπορίου.Τώρα έρχεται εκβιαστικά με μια ανακοίνωση που ζητά μείωση 13%.. Εμείς δεν θα δεχτούμε τον εκβιασμό. Προσπαθεί να προκαταβάλει τα γεγονότα αλλά δεν θα του περάσει».

«Αν κ. Κορκίδης έγινε λαγός της τρόικα και της κυβέρνησης να το δηλώσει. Εμείς μένουμε στην αρχική μας θέση: ανανέωση της σύμβασης χωρίς μειώσεις. Δεν μπορεί να εκβιάζει και να λειτουργεί έτσι. Όταν το 95% των επιχειρήσεων στη χώρα είναι μικρομεσαίες που εκπροσωπεί ο κ. Κορκίδης με 4-5 εργαζόμενους, δεν μπορεί να αναγάγει το κόψιμο του μισθού σε σωτηρία. Τα 80 ευρώ το μήνα δεν σώζουν μια επιχείρηση. Άρα, συμπεραίνουμε ότι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ λειτουργεί παραπλανητικά» καταλήγει ο κ. Βασιλόπουλος.

Έμποροι: «Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα μας ωφελήσει»

Αποστάσεις από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κρατούν και οι έμποροι. Μιλώντας στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δημήτρης Αρμενάκης αναφέρει πως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθείη συζήτηση μεταξύ των εμπόρων, αποκαλύπτει όμως πως οι περισσότεροι δεν θέλουν τη μείωση των μισθών.

«Ο μισθός των εμποροϋπαλλήλων ήταν πάντα κατά 15% υψηλότερος από τους άλλους μισθούς. Κατά τη γνώμη μου αυτή η διαφορά πρέπει να διατηρηθεί. Ο εμποροϋπάλληλος δεν έχει πενθήμερο, ούτε οχτάωρο. Αυτή τη στιγμή ο μισθός του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου ανέρχεται στα 800 ευρώ. Νομίζω πως 80 ευρώ δεν θα σώσουν μια επιχείρηση».