Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Μπορεί οι επαφές Σαμαρά στις Βρυξέλλες να είναι προγραμματισμένες και να αφορούν στην ανάληψη από ελληνικής πλευράς της προεδρίας της Ε.Ε. από 1η Ιανουαρίου ωστόσο είναι μια καλή ευκαιρία ώστε ο Πρωθυπουργός να «επικοινωνήσει» τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία και να επιχειρήσει να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους ευρωπαίους εταίρους. 

Λίγες μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές αλλά και πριν από την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον  πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Εμανουέλ Μπαρόζο και τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. 

Στο περιθώριο των συναντήσεων ο κ. Σαμαράς έχοντας στις αποσκευές του τα σημάδια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που ακούν στο όνομα πρωτογενές πλεόνασμα και συρρίκνωση της ύφεσης, πέραν μάλιστα και των προβλέψεων, θα επιχειρήσει να πείσει για όσα μίλησε και στη ΔΕΘ. Ότι δηλαδή η εποχή των μνημονίων πλησιάζει στο τέλος της και πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα

Η συζήτηση που έχει ανοίξει στην προεκλογική Γερμανία σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα και την αντιμετώπισή του με ένα νέο πακέτο διάσωσης έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση, στελέχη της οποίας με επικεφαλής μάλιστα τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να επισημαίνουν πως δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων.  

Ο Πρωθυπουργός στις επαφές του θα επιχειρηματολογήσει ισχυριζόμενος πως η χώρα έχει τηρήσει κατά γράμμα όλες τις δεσμεύσεις της και πως τα σημάδια είναι θετικά ενώ θα ζητήσει τουλάχιστον την πολιτική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων.  Παράλληλα ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει και τις προοπτικές που θα ανοίξει η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.  από ελληνικής πλευράς την 1η Ιανουαρίου και για ένα εξάμηνο καθώς η χώρα θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται η Διεύρυνση, με ειδικότερη έμφαση στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, η προώθηση της Ανάπτυξης και της Εργασίας  καθώς και τα Θέματα ανθρώπινης κινητικότητας  με την προώθηση μίας ενιαίας προσέγγισης στη μετανάστευση και το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, με δίκαιη κατανομή βαρών μεταξύ των Κρατών Μελών.