Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, ζητώντας να μην ιδιωτικοποιηθεί η Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη Θεσσαλονίκης.

«Μια τέτοια αρνητική εξέλιξη θα σημαίνει την αυτόματη μετατροπή της Λέσχης σε "εστιατόριο-catering", όπου ο φοιτητής θα είναι πελάτης και θα πληρώνει για να φάει» αναφέρουν προς τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ενάντια στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης Θεσσαλονίκης που προωθούν οι Πρυτανικές αρχές του Α.Π.Θ. και το Δ.Σ. της Λέσχης. 

Μια τέτοια αρνητική εξέλιξη θα σημαίνει την αυτόματη μετατροπή της Λέσχης σε «εστιατόριο-catering», όπου ο φοιτητής θα είναι πελάτης και θα πληρώνει για να φάει. Το αποτέλεσμα θα είναι η επιπλέον επιβάρυνση χιλιάδων φοιτητών που σιτίζονται έως τώρα δωρεάν και βρίσκονται, λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης,  ένα βήμα πριν παρατήσουν τις σπουδές τους. Άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις θα αντιμετωπίσουν και οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα βρεθούν μετέωροι και πιθανώς χωρίς δουλειά. 

Το πρόβλημα της λειτουργίας της Λέσχης, λόγω έλλειψης κονδυλίων είναι χρόνιο και γνωστό τόσο στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, όσο και στο αρμόδιο Υπουργείο.

Να σημειώσουμε ότι η Λέσχη μέχρι σήμερα λειτουργούσε με περίπου 20 μόνιμους εργαζόμενους και άλλους περίπου 70 που εργάζονταν στη Λέσχη μέσω δύο εργολαβιών (όπως οι εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε υπηρεσίες του ΑΠΘ μέσω των εργολάβων). Μέχρι τώρα την ευθύνη για τη λειτουργία της Λέσχης (πρόγραμμα φαγητού, μαγειρεία, προμήθεια και έλεγχο προϊόντων κλπ.) είχε αποκλειστικά το ΔΣ της Π.Φ.Λ. με τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Η κατάσταση αυτή,  είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ασκούμενη πολιτική στο τομέα της Παιδείας, από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και την σημερινή συγκυβέρνση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε άμεση ευθυγράμμιση με  τις κατευθύνσεις που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση - μέσω της συνθήκης της Λισσαβόνας  - για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, χτύπημα της μονιμότητας και παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο κρίσιμων λειτουργιών του Δημόσιου Πανεπιστημίου  όπως η σίτιση των φοιτητών.    

Σοβαρές όμως είναι οι ευθύνες και της Πρυτανείας, η οποία όλα αυτά τα χρόνια επιτρέπει τη δράση των εργολάβων, και στον τομέα της σίτισης των φοιτητών, οδηγώντας σταδιακά τη φοιτητική λέσχη είτε στο κλείσιμο, είτε στην ιδιωτικοποίηση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για: 

-Να χρηματοδοτηθεί επαρκώς, από τον κρατικό προϋπολογισμό, η φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η λειτουργία της και να συνεχισθεί η δωρεάν σίτιση των φοιτητών του Α.Π.Θ.;
-Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο αυτό καθεστώς των εργολάβων;
-Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;

TAGS