Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Στις ίδιες αποφάσεις εμμένει η ελληνική κυβέρνηση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όπως προέκυψε  από τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.

Στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα υπάρξει ο διαχωρισμός των εργοστασίων παραγωγής στρατιωτικού υλικού και εκείνων που παράγουν μη στρατιωτικό υλικό, όπως κέρματα, φόρμες και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στους εργαζομένους των ΕΑΣ, τα εργοστάσια παραγωγής στρατιωτικού υλικού θα παραμείνουν στο κράτος και θα επιχειρηθεί να εξυγιανθούν εν λειτουργία. Εκτιμάται πως θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους με αποχωρήσεις 300 και πλέον υπαλλήλων οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν κανονικά ή πρόωρα.

Επίσης, τα πολιτικά εργοστάσια των ΕΑΣ που κατασκευάζουν νομίσματα (Άρτα) και φόρμες (Κύμη), θα επιχειρηθεί αν διαπιστωθεί ότι δεν είναι βιώσιμα, να ιδιωτικοποιηθούν.

Παράλληλα, στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι χωρίς να απαιτηθεί φορολογική ενημερότητα της εταιρείας. Τα χρήματα αυτά (1,8 εκατ. ευρώ) θα δοθούν από το υπουργείο Oικονομικών στην εταιρεία και αποτελούν οφειλές του υπουργείου. 

Εξερχόμενη η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά από το υπουργείο Οικονομικών όπου έγινε η σύσκεψη αποδοκιμάστηκε έντονα από τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους. Εκτιμάται πως η κ. Γεννηματά εισέπραξε γενικά την αποδοκιμασία του κόσμου για το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική που άσκησε στον τόπο και έφερε τα μνημόνια.

Ευτυχώς η κατάσταση δεν εξετράπη καθώς υπήρχαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.  

Η αναπληρώτρια υπουργός σε δήλωσή της κράτησε κλειστά τα χαρτιά της και αρκέστηκε να πει μόνο, ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει διαμορφωθεί η τελική πρόταση που θα σταλεί στην τρόικα.