Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Το «ΟΧΙ» της ελληνικής κυβέρνησης στις απαιτήσεις της τρόικας για «λουκέτο» στην αμυντική βιομηχανία της χώρας, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας φάσης στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα, που πλέον θα αφορούν τη συνολική διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας.

Η φράση «η τρόικα έχει τις απόψεις της και εμείς τις δικές μας» που αναφέρει συχνά ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές του, είναι ενδεικτική των αποφάσεων που έχει πάρει ο Αντώνης Σαμαράς για το πώς θα κινηθεί η ελληνική πλευρά στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές που θα λάβουν χώρα στους επόμενους μήνες.

Τα όρια που έχουν τεθεί από το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφή και ευδιάκριτα και έχουν παρουσιαστεί δημόσια και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό: δεν θα γίνουν δεκτά νέα μέτρα περικοπών που μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη και οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια ή διευκόλυνση θα δοθεί στην Ελλάδα, βάσει της προηγούμενης συμφωνίας και όχι έπειτα από νέα συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό η κεντρική προσπάθεια της κυβέρνησης από δω και πέρα θα επικεντρώνεται στο να καταστεί το χρέος βιώσιμο, ώστε να μπορέσει η χώρα να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητά της και να βγει στις αγορές το β΄εξάμηνο του 2014, για να αναζητήσει χρηματοδότηση με λογικό επιτόκιο.

Όπως σημείωνε στο newpost ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, η απόκλιση για να θεωρηθεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο είναι πολύ μικρή και μπορεί να καλυφθεί με κάποιες πρόσθετες ελαφρύνσεις από την πλευρά της τρόικας, όπως έχουν δεσμευτεί σχετικώς οι δανειστές μας, αν η Ελλάδα εκπληρώσει τη δική της δέσμευση για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και το οικονομικό επιτελείο επιμένουν στην επίτευξη αυτού του στόχου, με τα πρώτα στοιχεία για το 7μηνο του 2013 σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι θετικά, όπως και αυτά για την ανάσχεση της ύφεσης.

Η ελάφρυνση του χρέους από τα 50 δις ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων έως και 50 έτη,  επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και περαιτέρω μείωση του επιτοκίου δανεισμού, είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή και θα μπουν στο τραπέζι στους επόμενους μήνες.

Μέχρι τότε στη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνεται η προβολή των «καλών» ειδήσεων, με δεδομένο ότι οι αγορές παρακολουθούν, ενώ ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να «επικοινωνήσει» τα όποια θετικά αποτελέσματα της ελληνικής προσπάθειας σε ξένους αξιωματούχους και ομολόγους του.

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας για το σκοπό αυτό αποτελούν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού την επόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες, με τους επικεφαλής των τριών κορυφαίων οργάνων της Ε.Ε. (Χέρμαν Βαν Ρομπάι - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο - Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Μάρτιν Σούλτς - Ευρωκοινοβούλιο), αν και επισήμως πρόκειται για προγραμματισμένες συναντήσεις ενόψει της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. το α΄ εξάμηνο του 2014.