current views are: 1

10 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση03:57

«Λογιστική αλχημεία το πλεόνασμα με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών»

Σκληρή επίθεση εναντίον του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τον «ως πρωθυπουργό της μονταζιέρας» και τον κατηγόρησε ότι για μια ακόμη φορά στην ΔΕΘ προσπάθησε να εξαπατήσει τους πολίτες με σωρεία ψεμάτων.  

Δημοσίευση 03:57’
αρθρο-newpost

Σκληρή επίθεση εναντίον του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τον «ως πρωθυπουργό της μονταζιέρας» και τον κατηγόρησε ότι για μια ακόμη φορά στην ΔΕΘ προσπάθησε να εξαπατήσει τους πολίτες με σωρεία ψεμάτων.  

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Σκληρή επίθεση εναντίον του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τον «ως πρωθυπουργό της μονταζιέρας» και τον κατηγόρησε ότι για μια ακόμη φορά στην ΔΕΘ προσπάθησε να εξαπατήσει τους πολίτες με σωρεία ψεμάτων.  

Στην γραπτή ενημέρωση που έκανε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο Αντ. Σαμαράς πανηγύρισε στη Θεσσαλονίκη « για την ίδια μνημονιακή πολιτική ύφεσης και λιτότητας για την οποία πριν από μερικά χρόνια ο ίδιος, στον ίδιο τόπο, δήλωνε «δεν θα συναινέσω στο λάθος».   

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου κωδικοποίησαν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη και με επιχειρήματα προσπάθησαν να ανατρέψουν την αισιόδοξη εικόνα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την οικονομική πολιτική της.

-Για το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,1 δις ευρώ που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πέτυχε  φέτος το πρώτο επτάμηνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι πρόκειται για λογιστική αλχημεία με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών ότι το δεύτερο μνημονιακό πρόγραμμα βαίνει καλώς.

«Καταρχάς το πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δις που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ πριν από λίγες μέρες, στην ΔΕΘ προσγειώθηκε στο 1,1 δις ευρώ, αποκαλύπτοντας τους συναφείς επικοινωνιακούς χειρισμούς (και προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών) με την συμπερίληψη στο πρωτογενές αποτέλεσμα της επιστροφής 1,5 δις ευρώ τοκοχρεολυσίων από τις Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες (που επίσης πάνε κατευθείαν για εξόφληση τοκοχρεολυσίων).

Επιπλέον, το εναπομείναν στη ΔΕΘ 1,1 δις ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα είναι και αυτό «μαγική εικόνα», η οποία προκύπτει από περικοπές των προϋπολογισμένων για το 7-μηνο δαπανών του Προγράμματος Δημοσίου Επενδύσεων κατά 1,3 δις ευρώ (κατά τα άλλα η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά κόπτεται για την ανάπτυξη), από μη επιστροφή φόρων ύψους περίπου 660 εκατ. ευρώ, από την λήψη όλων σχεδόν των ετήσιων εσόδων του ΠΔΕ το πρώτο 7-μηνο και από την περικοπή των προϋπολογισμένων δαπανών (τα οποία «κρύβουν» την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και τη μαύρη τρύπα στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία).

Μόνο τα δύο νούμερα που αναφέρουμε παραπάνω αποδεικνύουν ότι το υποτιθέμενο πλεόνασμα στην πραγματικότητα είναι έλλειμμα.    

-Δεύτερο σημείο που σχολιάζουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου είναι η αναφορά του πρωθυπουργού ότι « το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα επιτευχθεί το 2013 θα δοθεί για ανακούφιση σε συνταξιούχους κλπ.» Από τα παραπάνω στοιχεία, καθώς και από την απίστευτη φορολογική επιδρομή που είναι σε εξέλιξη σε συνδυασμό με την αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν, δείχνουν ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Παρόλα αυτά, ο κ. Σαμαράς δεν δίστασε να το «μοιράσει» στη ΔΕΘ. Βέβαια «ξέχασε» να αναφέρει τι περιμένει τους συνταξιούχους το υπόλοιπο του 2013 και το 2014 σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο 2013-16: πέρα από την προαναφερθείσα φορολογική λαίλαπα, οι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα Χριστουγέννων (συνολικού ύψους πάνω από 1 δις ευρώ), θα υποστούν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις τους το 2014 ύψους 420 εκατ. ευρώ και θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος από τις περικοπές το 2014 στις δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη ύψους 620 εκατ.

-Για το ότι χαρακτήρισε «Κασσάνδρες» όσους μιλούν για τρίτο μνημόνιο και για νέα μέτρα αναφέρουν ότι « Προφανώς ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στους Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι, οι οποίοι πριν ελάχιστες μέρες, παραδεχόμενοι τα χρηματοδοτικά κενά,  ανέφεραν πως νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας σημαίνει ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

 -Σε ότι αφορά την αισιόδοξη εκτίμηση του πρωθυπουργού για το δημόσιο χρέος οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν. « Ο Αντ. Σαμαράς παρουσίασε ως επίτευγμα το γεγονός ότι αυτό ανέρχεται σήμερα στα 321 δις ευρώ, τη στιγμή που όταν η Ελλάδα μπήκε το 2010 στο Μνημόνιο με σκοπό την μείωση του δημόσιου χρέους αυτό ήταν 310 δις. Δηλαδή μετά από τρεισήμισι χρόνια καταστροφικής λιτότητας, μετά τα αλλεπάλληλα «κουρέματά», το δημόσιο χρέος αφενός έχει αυξηθεί κατά 11 δις ευρώ αφετέρου παραμένει μη βιώσιμο κι εντούτοις ο Σαμαράς πανηγυρίζει!».


σχετικα αρθρα