Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Η επιστροφή του Τσίπρα στη λογική της μονομερούς ενέργειας, ξάφνιασε ακόμα και μέσα στο κόμμα του. Τους τελευταίους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σημαία του τη λύση του ελληνικού προβλήματος μέσω διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, απόψεις περί του αντιθέτου, που ήθελαν σύγκρουση με την Ευρωζώνη, απορρίφτηκαν με μεγάλη πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή.

Στην τελευταία συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε τις παλιές καλές εποχές του Μαϊου του 2012, και στο εύλογο ερώτημα πως θα πείσει τους Γερμανούς να δεχτούν το πάγωμα των τόκων που θέλει να επιβάλλει απάντησε:

«Αν δεν δεχτούν πάγωμα τόκων θα είναι σαν να θέλουν οι ίδιοι να οδηγήσουν τα πράγματα σε αδιέξοδο, πράγμα που θεωρώ ανορθολογικό γιατί απλά δεν τους συμφέρει μια τέτοια προοπτική που θα θέσει σε διακινδύνευση την ίδια τη συνοχή της ευρωζώνης. Αλλά ακόμη κι αν αυτό συμβεί αρχικά, στο πλαίσιο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, τότε κι εμείς θα απαντήσουμε με τον δέοντα τρόπο.

Οι μονομερείς ενέργειες σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους δεν αποτελούν επιθυμία μας, αλλά αν μας εξωθήσουν σε αυτές, δε θα διστάσουμε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια του λαού μας, την ίδια τη κυριαρχία της χώρας μας».

Με λίγα λόγια, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι θα προχωρήσει μονομερώς σε παύση καταβολής τόκων, αν διαφωνήσουν οι δανειστές. Το πάγωμα της αποπληρωμής των τόκων για την επόμενη τετραετία είναι το νέο εύρημα του προεδρικού κύκλου, για να κάνει πειστικές τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μοιράσει λεφτά στους εισοδηματικά αδύναμους και θα προχωρήσει σε δημόσιες επενδύσεις.

Το ότι στο οικονομικό επιτελείο, αυτό δεν ακούστηκε καλά από την αρχή ήταν γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, όπως επίσης γνωστό ήταν, ότι ήδη από τον Ιούνιο ο Γ. Δραγασάκης είχε ταχθεί κατά των μονομερών ενεργειών. Στη ΒΗΜΑ άλλωστε πρόσφατα, ο κ. Δραγασάκης είχε δηλώσει, πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, κάτι που πιθανόν να ήταν και μια έμμεση αναφορά στα περί παγώματος της εξυπηρέτησης του χρέους.

Χωρίς να «απαντά» στον κ. Τσίπρα - άλλωστε οι δυό συνεντεύξεις δόθηκαν ταυτόχρονα - ο κ. Δραγασάκης έδωσε αυτό το Σαββατοκύριακο μια συνέντευξη στο «Δρόμο της Αριστεράς», την εφημερίδα της ΚΟΕ. Και έχει ενδιαφέρον ότι σε σχέση με την κριτική που του ασκήθηκε για εκείνη τη συνέντευξη, ο κ. Δραγασάκης απάντησε: «Ο διάλογος προϋποθέτει αναγνώριση των προβλημάτων.

Όμως υπάρχουν και στο χώρο της αριστεράς, ακόμη και σε ορισμένα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ, δεξιές και αριστερές αυταπάτες, άγνοια ή παραγνώριση των προβλημάτων. Για παράδειγμα, διάβασα κι εγώ απόψεις που υποστηρίζουν πως αν διαγραφεί το χρέος θα τελειώσουμε με τα ελλείμματα. Και μάλιστα θα μείνει και περίσσευμα για επενδύσεις. Άρα δεν χρειάζεται να συζητάμε για ειδικά ομόλογα ή εναλλακτικές πολιτικές.  Τη διαγραφή του χρέους πρέπει να τη διεκδικήσουμε σύμφωνα με όσα λέει το πρόγραμμά μας.

Όμως το χρέος είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία των ελλειμμάτων. Αν δεν χτυπήσουμε όλες τις άλλες αιτίες των ελλειμμάτων, ακόμη και αν διαγραφεί όλο το χρέος, το πρωτογενές έλλειμμα θα παραμείνει έλλειμμα και το χρέος θα αναπαραχθεί. 

Όταν λοιπόν υπάρχει η αυταπάτη των εύκολων και ανώδυνων λύσεων, τότε όταν κάποιος λέει πως "δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε ανώδυνες λύσεις" δεν ακούγεται ευχάριστα».

Είναι εντυπωσιακό, ότι ο κ. Δραγασάκης βρίσκεται στην λογική των πρωτογενών πλεονασμάτων, την ώρα που ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να πείσει, πως αν οι δανειστές δεν του εκπληρώσουν τις επιθυμίες του, θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Οι τόνοι και ότι σηματοδοτούν είναι απολύτως διαφορετικοί, σαν να απευθύνονται σε δύο διαφορετικά ακροατήρια. Και πιθανόν, αυτό πράγματι να συμβαίνει, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κυβερνητική συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ.