Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Σε παρανόηση των προτάσεων της εκτιμά η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι οφείλεται η άρνηση της τρόικας στο να υιοθετήσει για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα την εξυγίανση της εταιρίας εν λειτουργία.

Για το λόγο αυτό αλλάχθηκε και ο «σύνδεσμος» που επικοινωνεί με την τρόικα για το θέμα των ΕΑΣ και τοποθετήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, έμπιστος άνθρωπος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Στη χτεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών και διήρκεσε τρεις ώρες περίπου αποφασίστηκε να ξαναδιατυπωθούν οι ίδιες προτάσεις στους τροϊκανούς για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αλλά πολύ πιο αναλυτικά.

Από το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Βελγίου Pieter De Crem είχε δώσει το στίγμα ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν αλλάζουν για το θέμα αυτό.

Ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η επιβίωση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας είναι απαραίτητη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη αφού υπάρχει η πολιτική βούληση από τα κράτη-μέλη να ενδυναμωθεί η Κοινή Άμυνα.

Μάλιστα καλλιεργείται και μία αισιοδοξία ότι η αμυντικές βιομηχανίες της Ευρώπης μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι δεν μπορείς να ασκήσεις δυνατή εξωτερική πολιτική αν δεν έχει από πίσω σου ισχυρό Στρατό.

Και βέβαια δεν ήταν τυχαία και η παρουσία στη χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών του γραμματέα της κυβέρνησης και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Τ. Μπαλτάκου.

Ο Αντώνης Σαμαράς στη φάση αυτή, με τους χειρισμούς που ακολουθούνται και τις δικλείδες ασφαλείας που βάζει, επιχειρεί να εξελιχθούν τα πράγματα σύμφωνα με τους στόχους της κυβέρνησης χωρίς λάθη και παρανοήσεις που μπορούν να περιπλέξουν τα πράγματα χωρίς λόγο.
 
Ωστόσο η αποδοκιμασία που εισέπραξε η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φ. Γεννηματά εξερχόμενη χτες από τη σύσκεψη ήταν μη αναμενόμενη αφού και αυτή αγωνίζεται για τη διάσωση των ΕΑΣ.

Εκτιμάται πως αυτοί που την αποδοκίμασαν δεν ήταν από τα ΕΑΣ και εξέφρασαν στο πρόσωπό της τη δυσαρέσκεια προς το ΠΑΣΟΚ που οδήγησε τη χώρα στον εφιάλτη των μνημονίων, της ανεργίας και της σκληρής λιτότητας.

Στη διοίκηση της ΕΑΣ υπάρχει αισιοδοξία ότι στην εταιρία όλα θα πάνε καλά από δω και στο εξής.

Ο διαχωρισμός των μονάδων σε πολιτικά και στρατιωτικά εργοστάσια θα λειτουργήσει καταλυτικά. Τα εργοστάσια των ΕΑΣ που παράγουν από νομίσματα μέχρι φόρμες και αλεξίσφαιρα γιλέκα θα επιχειρηθεί να πουληθούν πιθανόν αλλά όχι να κλείσουν.