Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Στο ευαίσθητο πεδίο της εκπαίδευσης ξεκίνησε η σφοδρή μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχει εξαγγείλει η ΟΛΜΕ να αποτελούν κινούμενη άμμο στην όλη αντιπαράθεση.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ανατροπής της, επικαλούμενοι τόσο τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το γράμμα της ΟΛΜΕ προς τους γονείς και τους μαθητές που στην πραγματικότητα θέτει το δίλημμα «ή εμείς ή αυτοί».

Μάλιστα αυτό αποδεικνύεται σημείωναν κυβερνητικά στελέχη και από το γεγονός ότι τα βασικά αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί και οι αντιδράσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν έχουν πραγματική βάση, καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει απαντήσει ήδη έμπρακτα και τεκμηριωμένα στις βασικές αιτιάσεις των συνδικαλιστών ότι υπάρχουν κενά, απολύσεις και πως φεύγουν αυτοί που έχουν μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Για το θέμα των κενών, η απάντηση στους συνδικαλιστές της εκπαίδευσης, λένε στην κυβέρνηση, δόθηκε με συγκεκριμένους αριθμούς από το υπουργείο Παιδείας:

* Στην Α-βάθμια Εκπαίδευση υπηρετούν 41.458 δάσκαλοι (εκτός αποσπασμένων και αδειούχων), όταν τα πρωινά τμήματα των Δημοτικών σχολείων είναι 33.363 και τα απογευματινά των Ολοήμερων 4.309 (σύνολο 37.672).

* Στη Β-βάθμια Εκπαίδευση υπηρετούν 73.533 καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Από αυτούς διδάσκουν (εκτός αδειούχων και αποσπασμένων) οι 62.543, ενώ οι ανάγκες που απαιτούνται δεν ξεπερνούν τους 60.847 εκπαιδευτικούς για όλη την Επικράτεια. 

* Ο εξορθολογισμός αυτός επέτρεψε να καλυφθούν τα πραγματικά κενά για φέτος με την πρόσληψη συνολικά 2.000 αναπληρωτών για όλες τις βαθμίδες όταν παλιότερα ξεπερνούσαν τους 12.000 ετησίως, με κόστος περισσότερο από 300 εκ. ευρώ.

* Επίσης οι αποσπάσεις για φέτος σε φορείς του υπουργείου, που πρέπει να στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς, ανήλθαν σε 1.400 ενώ τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσαν τις 5.000, γεγονός που συνεπάγεται την επιστροφή 3.500 και πλέον εκπαιδευτικών στις σχολικές αίθουσες.

Για το ζήτημα των απολύσεων προκειμένου να σταματήσει η συζήτηση και για «να τελειώνει το άγχος 50 ετών» όπως ανέφερε χθες το βράδυ στην Ολομέλεια ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, η κυβέρνηση αποφάσισε να νομοθετήσει όλοι οι εκπαιδευτικοί να έχουν οργανικές θέσεις.

Στο τρίτο θέμα που αφορά τη διαθεσιμότητα, ο κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι 925 θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών στα Δημόσια ΙΕΚ και στις νεοϊδρυθείσες ΣΕΚ (Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης) και 325 θέσεις διοικητικών θα μπορούν να τις διεκδικήσουν οι εκπαιδευτικοί που έχουν μπει σε αυτό το καθεστώς.

Επίσης ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε ότι στο θέμα αξιολόγησης των διοικητικών υπαλλήλων το υπουργείο Παιδείας είναι σε διάλογο με τα πανεπιστήμια διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν αφορά τα τεχνολογικά ιδρύματα.

Η πολιτική αντιπαράθεση ωστόσο δεν πρόκειται να περιοριστεί σε ένα μέτωπο καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες κινητοποιήσεις με τη έμπρακτη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, για να μην ιδιωτικοποιηθεί η εταιρία «είναι ο συντονισμός τους με τους αγώνες των άλλων εργαζομένων για την ανατροπή της κυβέρνησης, της τρόικας και των μνημονίων τους».

Στην κυβέρνηση πάντως λένε ότι η απάντηση σε όλους αυτούς που επαγγέλλονται την καταστροφή της χώρας και είναι αντίθετοι σε κάθε μεταρρύθμιση για να κερδοσκοπήσουν κομματικά είναι «δεν θα τους περάσει».

Η προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και από τα μνημόνια, λένε, θα συνεχιστεί κανονικά, με τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια να αποτυπώνονται στους οικονομικούς δείκτες, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ που εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης στους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,5 δισ. την ίδια περίοδο.