Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Δύο ή και περισσοτέρων ταχυτήτων θα είναι τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις διπλές εκλογές του Μαΐου του 2014.

Η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει πως έχει συμβιβαστεί με την ιδέα να στηρίξει -χωρίς όμως να δώσει χρίσματα- κοινούς υποψηφίους με την Νέα Δημοκρατία προκειμένου να εκλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους πράσινους δημάρχους ή αν αυτό καταστεί εφικτό να επανεκλέξει δικούς της αιρετούς σε ορισμένες κρίσιμες περιφέρειες της χώρας.

Η απόφαση δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε έχει υπάρξει επίσημη συμφωνία με την Νέα Δημοκρατία, ωστόσο σιωπηρά φαίνεται πως τα δύο κόμματα βαδίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ τις αντιμετωπίζει με εντελώς διαφορετική οπτική. Στόχος του όπως αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος για την 3η Σεπτέμβρη είναι να συγκροτήσει ένα διευρυμένο ψηφοδέλτιο δυνάμεων της Κεντροαριστεράς το οποίο ενδεχομένως να κατεβεί και υπό την πλατφόρμα του Ευρωπαίκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αυτό είναι και το στοίχημα του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος αναμένει το επόμενο διάστημα να αρχίσει να αποδίδει καρπούς η προσπάθεια που έγινε στο συνέδριο για την επανεκκίνηση της Κεντροαριστεράς.

Ως εκ τούτου το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί την συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία και όσα είπε ο Θεόδωρος Πάγκαλος για κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων προκάλεσαν δυσφορία στην Χαριλάου Τρικούπη.

Παράγοντες του κόμματος επαναλάμβαναν ότι τα μηνύματα του συνεδρίου έδειξαν άλλη κατεύθυνση και τόνιζαν ότι πρόκειται για μία προσπάθεια του κ. Πάγκαλου να δυναμιτίσει το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε στο ΠΑΣΟΚ μετά την επιτυχία της εκδήλωσης για την ιστορική επέτειο.

Δεν ξεχνούν πάντως ότι στο εσωτερικό της παράταξης υπάρχουν και άλλες φωνές που πιστεύουν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να διευρύνουν την συνεργασία τους, όπως για παράδειγμα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που είχε προτείνει την δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου.