Τη δυσαρέσκειά της διέρρευσε η τουρκική κυβέρνηση για τα έσοδα που έχει από το Ισραήλ από τις αμυντικές της Βιομηχανίες. Η Άγκυρα αν πολύ μεγάλη χώρα με τεράστια άλματα στην κατασκευή οπλικών συστημάτων απέχει πολύ από τα κέρδη που έχει το Τελ-Αβίβ από τον συγκεκριμένο τομέα.

Βέβαια το Ισραήλ δεν ξεκίνησε τώρα αλλά δεκαετίες πριν και αρχικά της παραχωρήθηκε γενναιόδωρα η τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ για την κατασκευή σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Το σήμερα βρίσκει την Τουρκία να θέλει να μιμηθεί το Ισραήλ και μέσω των διαρροών επιχειρεί να δημιουργήσει το υπέδαφος ώστε να γίνει αποδεκτό να συνεχιστεί η τεράστια επένδυση στην αμυντική βιομηχανία καθώς εκτιμάται ότι αυτή θα φέρει και τεράστια οφέλη στην οικονομία της χώρας πέρα από την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεών της και κατ επέκταση της Εξωτερικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα υπήρξαν διάφορα σχόλια στον τουρκικά Μ.Μ.Ε που αναφέρουν ότι το Ισραήλ διαθέτει τέσσερις εταιρίες που συγκαταλέγονται στις εκατό πρώτες παγκοσμίως και τα έσοδα μόνο από αυτές είναι 7,5 δις δολ. σε αντίθεση με την Άγκυρα που κερδίζει από τις δύο καλύτερες αμυντικές της βιομηχανίες περίπου 1,555 Τουρκικές λίρες .

Είναι γνωστό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην Αμυντική της Βιομηχανία τα τελευταία χρόνια και κατασκευάζει από άρματα μάχης και πολεμικά πλοία μέχρι και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Ωστόσο ο τούρκος πρωθυπουργός θέλει η οικονομία της χώρας του να αποκτήσει μεγάλη εισροή κεφαλαίων από την εξαγωγή οπλικών συστημάτων που θα κατασκευάζονται από τα χέρια των ομοεθνών του.

Γ.Κοκ.