Αλλαγή του κλίματος στις σχέσεις με την Αίγυπτο, διαπιστώνει ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.

«Στην τελευταία περίοδο πριν την αλλαγή της κατάστασης στην Αίγυπτο, υπήρχε αμηχανία και οπισθοδρόμηση στις σχέσεις μας ιδίως στο θέμα των θαλασσίων δρόμων και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», τόνισε και ανέφερε ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αίγυπτο ελήφθη απόφαση να υπάρξει ομάδα εμπειρογνωμόνων και μέχρι να υπάρξει συμφωνία για τα διμερή θέματα να ισχύει το κριτήριο της μέσης γραμμής. Επεσήμανε ακόμη ότι Ελλάδα και Αίγυπτος είναι έτοιμες για ένα σχήμα τριμερούς συνεργασίας μαζί με την Κύπρο για όλα τα θέματα της περιοχής.

Για την επίσκεψή του στις 5 Σεπτεμβρίου στο Κάιρο σημείωσε ότι «ήταν η έμπρακτη δήλωση στήριξης στον αιγυπτιακό λαό, και του ενδιαφέροντός μας να βρει η Αίγυπτος ένα δρόμο ευημερίας», και πως πραγματοποιήθηκε μετά τις επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών του Βελγίου και της Κύπρου.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι ο 5ος ξένος επενδυτής στην Αίγυπτο, ενώ για την εσωτερική κατάσταση της Αιγύπτου είπε ότι «είναι συνέπεια της μεταβατικής περιόδου που ξεκίνησε με την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ» και ότι η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην υλοποίηση του μεταβατικού χάρτη για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και θέλει μία συνθετική λύση που να περιλαμβάνει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ακόμη στον 55ο γύρο επαφών Ελλάδος – Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο, ο οποίος πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα. «Συζητούμε για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, δηλαδή για όλες τις θαλάσσιες ζώνες, όπως προβλέπει το δίκαιο της θάλασσας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Θ. Δρίτσας κατήγγειλε ότι οι ελληνικές αρχές δεν μεταχειρίζονται τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. «Από τις αρχές Αυγούστου έχουμε συμβάντα, που υπήρξαν και χθες στο Φαρμακονήσι, συμπεριφορών απέναντι σε πρόσφυγες που έφθασαν στο νησί και επαναπροωθήθηκαν με όρους εξαιρετικά και εκρηκτικά επικίνδυνους για την ζωή τους. Όχι μόνο δεν τους υποδεχθήκαμε σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως είχαμε υποχρέωση, αλλά αναπτύσσεται ατύπως σύστημα επαναπροώθησης», τόνισε.