Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ και τους υπουργούς Άμυνας και Πολιτισμού κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής και γ.γ. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος, για το νησί Στρογγύλη, κάνοντας λόγο για «νέα Ίμια».

«Η νήσος Στρογγύλη με απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης έπαυσε να έχει οικονομική ζωή και να θεωρείται κατοικήσιμη» προσθέτοντας ότι «πρόκειται για γκριζάρισμα περιοχής που θυμίζει Ίμια και Σημίτη».

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης η Στρογγύλη, ένα μικρό νησί δίπλα στο Καστελλόριζο κηρύχτηκε από τη κυβέρνηση αρχαιολογικός χώρος. Αυτό σημαίνει ότι η νήσος Στρογγύλη με απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης έπαυσε να έχει οικονομική ζωή και να θεωρείται κατοικήσιμη.

Για όσους το πούν “μέσα σε αρχαιολογικό χώρο Μουσείο δεν κτίζεται”. Άρα το νησί δεν θα έχει οικονομική ζωή. Παράλληλα δεν θα είναι επιτρεπτή η πρόσβαση σε οιονδήποτε. 

Πρόκειται για γκριζάρισμα περιοχής που θυμίζει Ίμια και Σημίτη. Αποτέλεσμα της μετατόπισης των ορίων της Ελληνικής ΑΟΖ είναι να αυξηθεί η έκταση της Τουρκικής ΑΟΖ, που πλέον φτάνει μέχρι την Αιγυπτιακή ενώ η Ελληνική δεν ακουμπάει πλέον την Κυπριακή!

Υπό τις προϋποθέσεις αυτές και σύμφωνα με το Νόμο της Θάλασσας η νήσος Στρογγύλη δεν δικαιούται να έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελληνική ΑΟΖ μειώνεται κατά το ποσοστό που αναλογεί στη συνεισφορά στην Ελληνική ΑΟΖ από αυτό το νησί από τη περιοχή του Καστελλόριζου πρός τη Κύπρο.

Τα οικόπεδα νότια του Καστελόριζου μας τελείωσαν. 

Η συμφωνία για ελληνική αποχώρηση από την ΑΟΖ είχε προφανώς προαποφασιστεί εδώ και τόσο καιρό με τις συναντήσεις του Σαμαρά με Ερντογάν και οι περιφερόμενοι πανικόβλητοι σαν τον Βενιζέλο χρειάζονται προκειμένου να αρχίσει επισήμως και η προετοιμασία των πολιτών.

Εξάλλου υπήρξε και η σχετική αμερικανική “παρότρυνση” και “συμβουλή” για να μην ξεχνάμε τις εντολές που δόθηκαν ΚΑΙ επισήμως. Έτσι από την δήλωση: 

«Δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα» του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και τις λοιδορίες κατά όσων αγωνίστηκαν να αποδείξουν το αντίθετο, περάσαμε «στο πετρέλαια υπάρχουν», στην ίδρυση φορέα εξερεύνησης και αξιοποίησης υδρογονανθράκων και στην πρόταση των ΗΠΑ για εμπορική συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας και συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Αιγαίο, έστω : «ακόμη και αν προηγουμένως δεν έχουν επιλύσει τις μεταξύ τους διαφορές» όπως αναφέρει στη συνέντευξή του ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ,  ειδικός απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια στην Ευρασία, στην «Καθημερινή».

Οι καταστάσεις πλέον τρέχουν. 

Τα αφεντικά βιάζονται, γιατί ο χρόνος τους πιέζει και ο Βενιζέλος είναι ο πρώτος που πρόθυμα έτρεξε να ικανοποιήσει την διαταγή “βγάλτε το θέμα με το μοίρασμα της ενέργειας με την Τουρκία” αφού η απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε την ημέρα που είχε πάει  στην Αίγυπτο!

Βιάζονται να κλείσουν τις κατάλληλες συμφωνίες προκειμένου να δημιουργήσουν σειρά τεράστιων προβλημάτων για τη στιγμή που την Ελλάδα θα την κυβερνούν μη ελεγχόμενοι. Και τότε, αυτά τα προβλήματα θα μπορούν να λυθούν με δύο τρόπους: ή στα διεθνή δικαστήρια και θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια για την επίλυσή τους (ταυτόχρονα θα παγώσει κάθε θέμα εκμετάλλευσης του ελληνικού ορυκτού ενεργειακού πλούτου) ή θα προχωρήσει η Ελλάδα σε πόλεμο απέναντι σε όποιον έχει παραβιάσει την εθνική της κυριαρχία (και εάν είναι η Τουρκία ένας από αυτούς που παραβίασαν την ελληνική εθνική κυριαρχία, τότε ένας πόλεμος κατά των Τούρκων θα σημαίνει πόλεμος κατά του ΝΑΤΟ… -με βάση το καταστατικό λειτουργίας του ΝΑΤΟ- το οποίο αποκτά και καταστατικά πλέον, οικονομικό χαρακτήρα!).

Εδώ, λοιπόν βρίσκονται τα τεράστια αδιέξοδα που χτίζουν οι συμφωνίες των εγχώριων υποτελών και των ξενόφερτων ολετήρων που υποτίθεται πως μας διασώζουν.

Για την ακρίβεια, το μόνο που κάνουν είναι να κλείνουν κάθε διέξοδο, να γιγαντώνουν τα υφιστάμενα προβλήματα και να τοποθετούν την Ελλάδα οριστικά και αμετάκλητα σε έναν μονόδρομο απαξίωσης, σε έναν δρόμο ντροπής και εθνικής ταπείνωσης.

Επειδη οι μαριονέτες αυτές, με χαρά κάνουν αυτό το “έργο”.
Επειδή εκβιάζονται.
Επειδή λειτουργούν ως  απάτριδες ελληνόφωνοι.
Επειδή ξέρουν πως αν χάσουν την εξουσία δεν θα αργήσει η στιγμή που θα χάσουν πολλά περισσότερα από την προσωπική τους ελευθερία…

Για τούτο κατόπιν όλων των ανωτέρω  ερωτάται ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και οι Υπουργοί Εθνικής Αμύνης και Πολιτισμού:

Ισχύει ότι η ανακήρυξη της Στρογγύλης σε αρχαιολογικό χώρο θα αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της στην Ελληνική ΑΟΖ;
Αν ναι προτίθεστε να βάλετε φυλάκιο εισόδου στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου ώστε να δικαιολογηθεί η οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θαλάσσης που έχει υπογράψει η χώρα μας αλλά όχι η Τουρκία;
Πρόκειται γιὰ το αρχιπέλαγος του Καστελορίζου, και η ΑΟΖ ενὸς αρχιπελαγικού συμπλέγματος ρυθμίζεται γιὰ όλα τα νησάκια που το αποτελούν σαν σύνολο, άρα η Στρογγύλη δεν συμπεριλαμβάνεται αυτόματα;