current views are: 1

11 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:59

Συνάντηση Δένδια με Ντάτσιτς – Υπεγράφη πρωτόκολλο επανεισδοχής

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και ο πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς υπέγραψαν, σήμερα, στο Βελιγράδι το Πρωτόκολλο Εφαρμογής της Συμφωνίας Επανεισδοχής προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια, που συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΕ – Σερβίας.

Δημοσίευση 13:59’
αρθρο-newpost

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και ο πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς υπέγραψαν, σήμερα, στο Βελιγράδι το Πρωτόκολλο Εφαρμογής της Συμφωνίας Επανεισδοχής προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια, που συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΕ – Σερβίας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και ο πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς υπέγραψαν, σήμερα, στο Βελιγράδι το Πρωτόκολλο Εφαρμογής της Συμφωνίας Επανεισδοχής προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια, που συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΕ – Σερβίας.

Στο πρωτόκολλο περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – κανόνες αναφορικά με τις αρμόδιες αρχές, τα σημεία διέλευσης των συνόρων, την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα σημεία επαφής, όπως επίσης και οι λεπτομέρειες επανεισδοχής στο πλαίσιο της συνοπτικής διαδικασίας.

Πριν από την υπογραφή του πρωτοκόλλου, οι κύριοι Δένδιας και Ντάτσιτς είχαν κατ ιδίαν συνάντηση, όπου εξετάστηκαν γενικότερα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών και ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η συνεργασία των αστυνομιών των δύο χωρών είναι εξαιρετική, αλλά υπάρχουν και περιθώρια διεύρυνσης.

«Συζητήσαμε για τους τομείς που μπορούμε να εμβαθύνουμε τη αστυνομική συνεργασία, όπως επίσης να συνεργαστούμε στην αντιμετώπιση θεμάτων διαφθοράς, στα οποία, λόγω της πορείας μας, έχουμε μεγάλη τεχνογνωσία στην ειδική διεύθυνση της ελληνικής αστυνομίας» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Συμπλήρωσε δε πως συζητήθηκαν θέματα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, όπου, όπως ανέφερε, η Ελλάδα δέχεται το 90% των μεταναστευτικών ροών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ακόμη ότι εξετάστηκαν και θέματα πολιτικής προστασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. «Έχουμε κάνει τεράστια άλματα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών τον τελευταίο χρόνο, με εκπληκτικά αποτελέσματα το 2013. Είχαμε περισσότερες πυρκαγιές, αλλά οι καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες από τις μισές και με λιγότερα μέσα» επεσήμανε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να μοιραστεί την εμπειρία της αυτή με τη Σερβία και να πάρει εμπειρία από τη δράση του Κέντρου αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων που λειτουργεί στη πόλη Νις.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Κοσόβου, συγχαίροντας τον κ. Ντάτσιτς για το πολιτικό του θάρρος και τη διορατικότητα που επέδειξε στην αντιμετώπιση του ζητήματος, κάτι που, όπως είπε, εντυπωσίασε και προκάλεσε αίσθηση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας αποτέλεσε, επίσης, αντικείμενο των συνομιλιών του κ. Δένδια με τον πρωθυπουργό της Σερβίας. Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι χαροποίησε τους Έλληνες το γεγονός ότι η Σερβία έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. ΄΄  “Λαμβάνουμε, μετά από λίγους μήνες, την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε τη Σερβία στην προσπάθειά της, όχι μόνο γιατί είμαστε φίλοι του σερβικού λαού αλλά και γιατί πιστεύουμε στο ρόλο της Σερβίας στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη” επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

Αναφερόμενος στην ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι οι Έλληνες θεωρούν τους Σέρβους όχι μόνο ιστορικούς συμμάχους, αλλά και στενούς φίλους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ιστορικές σχέσεις της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κέρκυρας, με τη Σερβία, σημειώνοντας ότι στη Σερβία αισθάνεται σαν στο σπίτι του, όπως αισθάνονται και οι Σέρβοι που επισκέπτονται την Κέρκυρα.

Σε ερώτηση Σέρβου δημοσιογράφου να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Δένδιας, αφού επεσήμανε ότι το θέμα αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΞ, τόνισε ότι δεν έχει πρόβλημα να πει την προσωπική του άποψη.

«Οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα δεσμεύεται από τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει οφείλει να καταδικάσει απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων και μάλιστα εναντίων άμαχου πληθυσμού. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα για την παγκόσμια κοινότητα του 21ου αιώνα. Είναι κάτι στο οποίο κανείς δε δικαιούται να κλείσει τα μάτια» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

Σημείωσε δε, ότι η Ελλάδα είναι εξαιρετικά προσεχτική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα ληφθεί επίσημη θέση, όταν θα ανακοινωθεί η σχετική έκθεση της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάστιτς, στη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι υπάρχουν ευρύτερες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των σωμάτων ασφαλείας των δύο χωρών, όπου η κάθε χώρα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία της άλλης σε πολλά θέματα, όπως η παράνομη μετανάστευση, η διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα και οι έκτακτες καταστάσεις αντιμετώπισης πυρκαγιών ή άλλων φυσικών καταστροφών.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μεγαλύτεροι φίλοι της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για την υποστήριξη που παρέχει στο ζήτημα του Κοσόβου και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε, επίσης, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς, που αποτελούν άλλωστε αρμοδιότητα του κ. Βούστιτς, όπως επίσης και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κ. Δένδιας, προτού ολοκληρώσει την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ξεναγήθηκε στον Πύργο Νεμπόισα όπου θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος και σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός μουσειακός χώρος αφιερωμένος στον αγώνα των Ελλήνων και των Σέρβων για την απελευθέρωση από τους Τούρκους. 

 


σχετικα αρθρα