Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την ΚΕΔΕ.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα οικονομικά των δήμων, η πορεία της κινητικότητας και οι αλλαγές στο σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών που προωθεί η κυβέρνηση. 

Αμέσως μετά ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης προέβη σε δηλώσεις: 

«Ήταν μία από τις τακτικές συναντήσεις με το προεδρείο της ΚΕΔΕ. Μεταξύ άλλων συζητήσαμε για τα οικονομικά των δήμων αλλά και τις προτάσεις που επεξεργαζόμαστε για τις αλλαγές στο σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Προτείνουμε την δημιουργία ομάδων εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες του νέου εκλογικού συστήματος, που έχει στόχο να “σπάσουν” οι  στείρες κομματικές γραμμές στις τοπικές κοινωνίες. Δηλαδή να μπορεί ο δημότης να εκλέξει εκείνον που κρίνει ικανό και άξιο να διαχειριστεί τα κοινά. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες ότι έχουν και την κρίση και την ικανότητα να διαλέξουν εκείνους που θα μπορέσουν να τους λύσουν τα προβλήματα στις περιοχές τους. 

Για τις αλλαγές στο σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα υπάρξει διαβούλευση με όλα τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όμως κάποια κόμματα έσπευσαν να εκφράσουν την άποψη τους χωρίς καν να το δουν και να το εξετάσουν. Διότι προφανώς αυτό που τόσα χρόνια λέγαμε ακηδεμόνευτο και είτε αφορούσε την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε άλλους κλάδους και χώρους, τώρα το φοβούνται. Δεν θέλουν κάτι καινούριο, κάτι το οποίο να προκαλέσει ρήξη στην σημερινή κοινωνία. Δεν επιθυμούν ένα σύστημα που θα επιτρέπει στον πολίτη να σπάσει τις σκληρές κομματικές γραμμές και να επιλέξει υποψηφίους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που είναι ικανοί και άξιοι να διαχειριστούν τα κοινά.