Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Διάσταση ως προς τις αισιόδοξες προβλέψεις για το  πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφηκε χθες στην κυβέρνηση. Με τον υπεύθυνο του τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη να εμφανίζεται επιφυλακτικός δηλώνοντας ότι αν και είναι πάρα πολύ πιθανό έστω και οριακά, να βρεθούμε με ένα πρωτογενές πλεόνασμα, τίποτε δεν είναι σίγουρο.

Ο βουλευτής Λάρισας εξήγησε ότι όλα θα κριθούν από πολλές παραμέτρους, όπως για παράδειγμα από το αν οι πολίτες θα καταβάλλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ή αν τα ασφαλιστικά ταμεία χρειαστούν πολύ περισσότερα κεφάλαια.

Παρ' όλα αυτά μεγαλύτερη αίσθηση έκανε η διαφωνία του κ. Σαχινίδη στον τρόπο με τον οποίο θα μοιραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα εάν αυτό γίνει πραγματικότητα.

Ως γνωστόν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ είχε πει ότι το 70% θα δοθεί για να αποκατασταθούν αδικίες σε συνταξιούχους και ένστολους. Όμως ο υπεύθυνος οικονομικών του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι ως κυβερνητικός εταίρος εκφράζει την αντίρρησή του για το πού θα πάει το 70% του πλεονάσματος και ότι τον βρίσκει αντίθετο η προοπτική τού να διατεθεί στους ένστολους  διότι τα χρήματα θα πρέπει να διατεθούν για τους άνεργους και όσους δεν έχουν καθόλου εισοδήματα.

Όπως και να' χει γίνεται σαφές ότι η Χαριλάου Τρικούπη ενόψει της άφιξης της τρόικας πιέζει την κυβέρνηση. Χθες αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ (Πρωτόπαπας, Κουτρουμάνης, Ντόλιος, Πιερρακάκης) συνάντησε τον κ. Μητσοτάκη ζητώντας να μάθει πού βρίσκεται το θέμα της κινητικότητας στον δημόσιο τομέα.

Είναι ενδεικτικό ότι στην ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για την αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις. Επίσης πρότεινε να δοθεί η δυνατότηα εθελοντικών αποχωρήσεων με πρόωρη συνταξιοδότηση ιδιαίτερα για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων σε διαθεσιμότητα. Όλα αυτά αφού προσδιοριστούν  όλα τα κενά του δημοσίου από τους φορείς και τα υπουργεία.