Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Σε συναγερμό έθεσε το Κρεμλίνο τις πυρηνικές δυνάμεις που διαθέτει η Μόσχα σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ.

Η πλήρη κινητοποίηση αυτή έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου  όταν ΗΠΑ και Ισραήλ είχαν την έμπνευση  –και εν μέσω της κρίσης στη Συρία- να πραγματοποιήσουν δοκιμή του ισραηλινού αντι-βαλλιστικού συστήματος Arrow στην «καρδιά» της Μεσογείου.

Το λάθος που έγινε από την Ουάσιγκτον ήταν δεν ειδοποίησαν πριν τη δοκιμή  τη Μόσχα για την πυραυλική τους δοκιμή.

Η ανευθυνότητα αυτή όμως  μπορούσε να κλιμακώσει πολύ επικίνδυνα την παγκόσμια ειρήνη καθώς οι πυρηνικοί πύραυλοι  είχαν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα.

Η δοκιμή των Αμερικανών και των Ισραηλινών  αφορούσε την εκτόξευση δύο βλημάτων στόχων Ankor από την κεντρική Μεσόγειο προς την ΑΑ. Μεσόγειο προκειμένου αυτοί να αναγνωριστούν και να καταρριφθούν από το σύστημα Arrow-3.

Με τον εντοπισμό των δύο πυραυλικών ιχνών στα ρωσικά ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης,  η αντίδραση της Μόσχας ήταν η προβλεπόμενη.

Το ρωσικό γενικό επιτελείο με την ανίχνευση της εκτόξευσης ενημέρωσε αμέσως τον πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος έδωσε εντολή να τεθούν σε κατάσταση  συναγερμού οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και όλες οι στρατηγικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών πυραύλων.

Μόνο όταν  έγινε γνωστό πως είναι  άσκηση της Ουάσιγκτον και του Τελ-Αβίβ οι Ρώσοι εξέφρασαν τον εκνευρισμό τους.

Ο ρώσος υφυπουργός Αμύνης Anatoly Antonov προχώρησε αμέσως σε δριμεία κριτική του Ισραήλ για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας άσκησης εν μέσω της κρίσης στη Συρία και σε μια τόσο ευαίσθητη από κάθε άποψη περιοχή.

Ο Ρώσος υφυπουργός και αναφερόμενος στην περιοχή ως «πυριτιδαποθήκη» είχε προειδοποιήσει  ότι μια τέτοια κίνηση όπως μια άσκηση με βαλλιστικά βλήματα η οποία δεν είχε ανακοινωθεί από πριν θα μπορούσε να προκαλέσει εκρηκτικές καταστάσεις οδηγώντας σε πόλεμο.
 
«Ένα σπίρτο είναι ικανό να ανάψει τη φωτιά που πιθανός θα μπορούσε να μεταδοθεί όχι μόνο στα γειτονικά κράτη αλλά και σε άλλες περιοχές επίσης», είχε  πει προσθέτοντας ταυτόχρονα με νόημα: «Σας υπενθυμίζω πως η Μεσόγειος είναι κοντά στα σύνορα της ρωσικής  Ομοσπονδίας».

Οι Ρώσοι αργότερα περιέγραψαν το συγκεκριμένο περιστατικό με το σοβαρό συμβάν του 1995 όταν οι Νορβηγοί και χωρίς πρότερη προειδοποίηση είχαν εκτοξεύσει ένα μετεωρολογικό πύραυλο με τη Μόσχα να νομίζει ότι πρόκειται για πυραυλική επίθεση από τη Δύση.

Ακόμη και οι Ιρανοί οι οποίοι εντόπισαν και αυτοί την εκτόξευση νόμισαν αρχικά ότι πρόκειται για εκτόξευση βαλλιστικών βλημάτων από ισραηλινά υποβρύχια Dolphin κάτι που μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο.
 

TAGS