current views are: 1

12 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση09:20

Το ΓΕΣ «ντύνει» τους φαντάρους ενόψει του χειμώνα

Απέδωσαν καρπούς οι εντατικές ενέργειες όλο το καλοκαίρι του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου καθώς διαπιστώθηκε ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν είχε να δώσει τζάκετ και πουλόβερ στους νεοσύλλεκτους των δύο τελευταίων ΕΣΣΟ.

Δημοσίευση 09:20’
αρθρο-newpost

Απέδωσαν καρπούς οι εντατικές ενέργειες όλο το καλοκαίρι του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου καθώς διαπιστώθηκε ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν είχε να δώσει τζάκετ και πουλόβερ στους νεοσύλλεκτους των δύο τελευταίων ΕΣΣΟ.

Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης

Απέδωσαν καρπούς οι εντατικές ενέργειες όλο το καλοκαίρι του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου καθώς διαπιστώθηκε ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν είχε να δώσει τζάκετ και πουλόβερ στους νεοσύλλεκτους των δύο τελευταίων ΕΣΣΟ.

Τελικά το ΓΕΣ πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου προμηθεύτηκε το απαιτούμενο ρουχισμό και θα το αποστείλει στις μονάδες όπου υπηρετούν οι 10.000-12.000 έφεδροι, οι οποίο κατατάχθηκαν από τον περασμένο Απρίλιο και τους δόθηκε ελλιπής εξοπλισμός.

Το πρόβλημα σίγουρα δεν είναι η έλλειψη σαγιονάρας αλλά το τζάκετ και το πουλόβερ.

Πώς θα ένιωθε ο κάθε γονιός αν μάθαινε ότι το παιδί του στέλνεται τα ξημερώματα για σκοπιά στην παραμεθόριο το βράδυ με ρούχα καλοκαιρινά;

Το γεγονός ότι όλα πρέπει να αγοράζονται με διαγωνισμούς μπορεί να διασφαλίζει τη διαφάνεια και ίσως τη χαμηλότερη τιμή των προϊόντων, ωστόσο από τη φύση της μεθοδολογίας που ακολουθείται δημιουργούνται τεράστια προβλήματα.

Και αυτό γιατί μέχρι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και να υλοποιηθεί περνάει καιρός.

Αλλά δεν είναι εδώ το πρόβλημα.

Εκείνο που τινάζει στον αέρα όλη τη διαδικασία είναι το ότι μπορεί ένας από τους συμμετέχοντες που παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό να προβάλει αντιρρήσεις ως προς τη σωστή επιλογή εκείνου που πλειοδότησε το διαγωνισμό. Δηλαδή να μην αποδεχτεί ότι νόμιμα αναδείχθηκε ο συγκεκριμένο ανάδοχος (ο προμηθευτής).

Όταν συμβεί αυτό, πρέπει εκ νέου να προκηρυχθεί ο ίδιος διαγωνισμός.

Χωρίς να σημαίνει ότι και στη δεύτερη ανάδειξη αναδόχου δεν θα υπάρξει ένσταση οπότε μία απλή προμήθεια μπορεί να διαρκέσει και χρόνια(!).

Το γεγονός αυτό προβληματίζει τις ηγεσίες των υπουργείων Εθνικής Άμυνας εδώ και χρόνια καθώς όλοι οι διαγωνισμοί δεν είναι για τζάκετ και για σαγιονάρες, αλλά και για ζωτικό υλικό που αφορά το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Όπως π.χ. για ανταλλακτικά μαχητικών αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων, ελικοπτέρων και άλλα.

Βέβαια αν και έχουν περάσει χρόνια από τότε που οι ηγεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρέθηκαν μπροστά στο πρόβλημα δεν έχουν καταφέρει να βρουν λύση.

Αλλά η ιστορία αυτή δεν πάει άλλο και πρέπει να βρεθεί άμεσα κάποιος μηχανισμός που να διασφαλίζει τη διαφάνεια και ταυτόχρονα την ταχύτητα στις προμήθειες.

Σύμφωνα με έγκυρες και αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει βρει την λύση στο θέμα αυτό και σύντομα αναμένεται να τροποποιηθεί η διαδικασία των προμηθειών υλικού στις Ένοπλες Δυνάμεις.
 


σχετικα αρθρα