Κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική αποδείχτηκε, σύμφωνα με το Φώτη Κουβέλη, η πολιτική των διαδοχικών μνημονίων.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρεί στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε: «

Στον πυρήνα της δικής μας πολιτικής λογικής βρίσκεται η βαθειά εδραιωμένη πεποίθηση ότι μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του προηγούμενου συστήματος χωρίς να αποδιαρθρωθεί η κοινωνία».

«Εμείς δεν ψηφίσαμε τα μνημόνια» πρόσθεσε.

«Πετύχαμε όσα θέλαμε με τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση; Όχι. Πετύχαμε όμως αρκετά.

Αποφύγαμε σε αρκετές περιπτώσεις την επιβολή επαχθών μέτρων , αναδεικνύοντας ισοδύναμα. Απαιτήσαμε την ένταξη της ρήτρας αντικατάστασης, δηλαδή τη δυνατότητα να υπάρξουν ελαφρύνσεις υπέρ των αδύναμων κοινωνικών ομάδων όταν επιτυγχάνεται υπεραπόδοση στην κάλυψη δημοσιονομικών στόχων. Αυτή τη ρύθμιση που δήλωσε ότι θα αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός. Δώσαμε μια κρίσιμη μάχη στα εργασιακά ζητήματα . Πετύχαμε μειώσεις στο χαράτσι. Προστατεύσαμε τα χαμηλά εισοδήματα από αύξηση της φορολογίας εισοδήματος. Πιέσαμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Προωθήσαμε μέτρα κοινωνικής στήριξης. Αποκρούσαμε ανορθολογικές απαιτήσεις της τρόικας που οδηγούσαν σε διοικητική απορρύθμιση και αθρόες απολύσεις. Προτείναμε και διεκδικούσαμε αυτόν τον διαφορετικό δρόμο», πρόσθεσε, για να καταλήξει πως:

«Η κυβέρνηση σήμερα κινείται συνεχώς σε συντηρητική κατεύθυνση. Αυτή η πολιτική, αν δεν αλλάξει, θα καταγράφει κάθε μέρα και περισσότερο τα αδιέξοδά της. Το πρόγραμμα προσαρμογής επέφερε σχετική σταθεροποίηση μόνο στα δημόσια οικονομικά. Αποδεικνύεται όμως αναποτελεσματικό για να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση, όπως επανειλημμένα είχαμε επισημάνει. Αν δεν υπάρξει απαλλαγή από την πολιτική της λιτότητας, τότε η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας δεν είναι εφικτή».

Τέλος, παρέθεσε τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ:


Να αποκλεισθεί η λήψη νέων επιβαρυντικών μέτρων.

Να συνδεθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με δίκαιο επιμερισμό των βαρών και αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Να επανατοποθετηθεί το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρέπει να αποκλειστεί για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

Οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών απέτυχαν καθώς οι οφειλέτες θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν μπορούν. Απαιτούνται νέου τύπου ρυθμίσεις. Ειδικά στην περίπτωση του ΟΑΕΕ απειλείται η βιωσιμότητα του Οργανισμού. 

Η κατάργηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης πρέπει να ισχύσει άμεσα για την προσεχή περίοδο.