Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Νέες σελίδες στο φάκελο με τις θετικές ειδήσεις θέλει να προσθέσει η κυβέρνηση ενόψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων που θα διεξαχθούν με τους δανειστές μας στους επόμενους μήνες και οι οποίες θα αφορούν κυρίως τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη δυνατότητα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.

Η ανακοίνωση των στοιχείων για πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ στους οκτώ πρώτους μήνες του 2013, οι επενδυτικές κινήσεις πολυεθνικών κολοσσών, οι ενδείξεις για παράταση της τουριστικής περιόδου και τα εύσημα Μπαρόζο λίγες μέρες πριν συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, αποτελούν ισχυρά όπλα στη φαρέτρα του Μεγάρου Μαξίμου για την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Άλλωστε το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο και έχει παρουσιαστεί δημόσια και από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά: δεν θα γίνουν δεκτά νέα μέτρα περικοπών που μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη και οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια ή διευκόλυνση θα δοθεί στην Ελλάδα, βάσει της προηγούμενης συμφωνίας και όχι έπειτα από νέα συμφωνία. 

Ωστόσο ο κάβος που θα πρέπει να περάσει άμεσα η κυβέρνηση έχει να κάνει με το ζήτημα της εσωτερικής σταθερότητας. Οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες στα διάφορα κοινωνικά μέτωπα που είναι ανοικτά, λόγω των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται, αποτελούν ένα δυνατό πονοκέφαλο για τα κυβερνητικά στελέχη που προσπαθούν με συγκεκριμένες κινήσεις να αποδείξουν ότι οι διάφορες διεκδικήσεις είτε είναι έωλες είτε έχουν ικανοποιηθεί. 

Στην κυβέρνηση μάλιστα κάνουν λόγο για μια σύγκρουση που είχε προαναγγελθεί από καιρό και χαρακτηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως των εκπαιδευτικών που έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, πολιτικά υποκινούμενες με στόχο μια γενικευμένη πολιτική και κοινωνική αναταραχή. 

Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα λένε τα κυβερνητικά στελέχη, από τις δηλώσεις τόσο του Αλέξη Τσίπρα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και συνδικαλιστών (όπως του κ. Κοτσιφάκη της ΟΛΜΕ), που έχουν υιοθετήσει και χρησιμοποιούν την επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία προσπαθεί να συντονίσει τρία πολύ ευαίσθητα κοινωνικά μέτωπα: την Παιδεία, την Υγεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης οι υπουργοί παρουσιάζουν συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα προκειμένου να αποδομήσουν την επιχειρηματολογία αυτή και να αποκόψουν τους συνδικαλιστές από το βασικό σώμα των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονταν και οι κινήσεις του υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για να ακυρώσει την αιτίαση των συνδικαλιστών της εκπαίδευσης για κενά στα σχολεία, η κάλυψη 925 θέσεων εκπαιδευτικών σε Δημόσια ΙΕΚ από καθηγητές σε διαθεσιμότητα και η νομοθέτηση όλων των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών. 

Πρόβλημα υπάρχει πάντως στο ζήτημα της διαθεσιμότητας 1.500 πανεπιστημιακών υπαλλήλων, καθώς οι πρυτάνεις αρνούνται να συνεργαστούν, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα πρέπει να μπουν στο καθεστώς κινητικότητας ως τα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Με δεδομένο ότι αυτό είναι ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να έχει εκπληρώσει η Αθήνα για την αξιολόγηση από την τρόικα που ξεκινά την άλλη εβδομάδα, οι κ.κ. Αρβανιτόπουλος και Μητσοτάκης αναζητούν λύση άμεσα, για να κλείσει το θέμα εντός των επόμενων ημερών. 

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες εξετάζεται το ενδεχόμενο το υπουργείο Παιδείας να συνεργαστεί με το υπουργείο Οικονομικών για να καταρτιστεί η λίστα των εργαζόμενων στα Πανεπιστήμια, από τις καταστάσεις μισθοδοσίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.